Доларът поевтиня, след като не успя да набере ускорение след изказването на Йелън


Доларът поевтиня, след като не успя да набере ускорение след изказването на Йелън
Снимка: Thinkstock/Guliver

1447

Доларът поевтиня спрямо еврото и йената във вторник, след като председателят на Фед, Джанет Йелън, се въздържа да даде ясна представа за това кога Фед може да започне повишаването на лихвения процент.

В следеното отблизо изказване пред Банковата комисия към Конгреса във вторник Йелън избягна да използва думата „търпелив” в описанието си на подхода на Фед към повишаването на лихвения процент.

Но тя също така заяви, че всяко изменение на предварителните насоки на централната банка не трябва да бъде приемано като индикация, че лихвения процент ще бъде повишен в рамките на няколко срещи.

Макар Йелън да индикира, че Фед е една стъпка по- близо до нормализирането на паричната политика, тя разочарова доларовите бикове, които се надяваха тя да даде по- конкретна времева рамка, чрез която да съживи надеждите за увеличение в средата на годината.

Очакванията за ранно увеличение бяха опровергани от миролюбивия тон в протокола от януарското заседание на Фед, оповестен миналата седмица.

Доларовият индекс бе на загуба от 0,1% до 94.416, отдалечавайки се от достигнатия през нощта връх на 94.985.

Доларът бе на загуба от 0,2% спрямо йената до 118.72 йени. Щатската валута се изкачи до 12- дневен връх на 119.84 като реакция на първоначалните заглавия след изказването на Йелън, но впоследствие смени посоката, след като пазарът успя да асимилира по- внимателно информацията от изказването.

Въпреки разочарованието, което може би някои изпитаха, доларът остана в рейнджа между 118.11 и 120.48, към който се придържа през последните две седмици.

Еврото поскъпна с 0,1% до 1.1348, след като първоначално падна до 1.1288.

Одобряването на плана за реформи на Гърция от еврозоната, който бе едно от изискванията, за да получи Атина удължаване на срока по спасителния план с нови 4 месеца, подкрепи до известна степен единната валута.

Златото отново отскочи от 7-седмичното дъно

Спот златото поскъпна с 0,5% до 1 208.18 долара за тройунция, след като във вторник достигна най- ниската си стойност от 5 януари досега на 1 190.91 долара.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 0,8% до 1 206.30 долара за тройунция, а фючърсите върху сребро и платина поскъпнаха с над 1%.

Перспективите за предстоящото увеличение на лихвения процент за пръв път от 2006 насам намаляват привлекателността на нелихвоносното злато. Коментарите на Джанет Йелън пред Банковата комисия към Сената загатнаха, че централната банка до голяма степен е на път да действа през следващите месеци, както очакваха мнозина на пазара.

В изказването си пред комитета Йелън описа как е най- вероятно да действа Фед през идните месеци- първо премахвайки думата „търпелив” от описанието на подхода към лихвения процент и след това вкарвайки фразата, че банката може да реши да увеличи лихвения процент едва ли не на всяко заседание.

Китайските финансови пазари отвориха след едноседмична почивка за честването на Китайската Нова година и може да окажат допълнителна подкрепа на златото.

Гърция си осигури 4- месечно удължаване на спасителния план, след като партньорите от еврозоната одобриха списъка от реформи, който бе част от условията, които трябваше да се изпълнят, за да се съгласят европейските кредитори на отсрочката.

От индийската полиция заявиха, че са направили най- голямото изземване на злато, внесено контрабандно в страната, арестувайки шест души, напускащи летището с 60 кг злато.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички