Доларът поевтиня след оповестяването на протокола от заседанието на Фед


Доларът поевтиня след оповестяването на протокола от заседанието на Фед
Снимка: Thinkstock/Guliver

1246

В сряда доларът поевтиня спрямо еврото и йената след оповестяването на протокола от януарското заседание на Фед, от който стана ясно, че служителите на банката са загрижени относно твърде ранното повишаване на лихвения процент.

Щатската валута изгуби 0,5% до 118.60 йени, падайки от върха на 119.41. Доларовият индекс пък се понижи с 0,3% до 93.940, но успя да се задържи над дъното си за седмицата на 93.801.

Макар оповестените по- рано този месец данни за неселскостопанската заетост да бяха стабилни, последните икономически данни за САЩ не бяха достатъчно силни.

Вземайки предвид слабите данни, политиците от Фед изразиха загриженост, че твърде скорошното повишаване на лихвения процент може да охлади икономическото възстановяване на САЩ.

Позовавайки се на по- широките фактори, които трябва да се вземат предвид, те също така отбелязаха потенциалното отрицателно въздействие на глобалните фактори, като например икономическото забавяне на Китай и боевете в Близкия изток и Украйна.

Еврото поскъпна с 0,5% до 1.1422, отдалечавайки се от дъното на 1.1334. Единната валута се търгуваше в рейндж от 2 цента през последните три седмици.

Единната валута може да получи допълнителна подкрепа в зависимост от резултатите от преговорите между Гърция и нейните кредитори, които се явяват основен източник за нестабилността на еврото.

Очаква се по- късно днес Гърция да поиска удължаване на своите споразумения за заемане с еврозоната, тъй като страната е изправена пред възможността да остане без пари в брой в рамките на седмици.

Тази привидна отстъпка от страна на Гърция след седмици на пазарлъци с кредиторите ще даде на еврото известно облекчение, но Атина трябва първо да преодолее съпротивата на скептичните партньори, начело с Германия.

Паундът се търгуваше за 1.5447 долара, задържайки се близо до 1- и половина месечния връх на 1.5480, достигнат, след като данни показаха, че има силен ръст на британските заплати.

От масовата слабост на долара се възползва и австралийският му съименник, който късно в сряда се изкачи до едноседмичен връх на 0.7840.

Златото поскъпна след като стана ясно че Фед няма да бързат с повишаването на лихвения процент

Златото поскъпна в сряда, възстановявайки се от 6- седмично дъно, след като протоколът от януарското заседание на Фед показа, че служителите на банката са загрижени относно твърде ранното повишаване на лихвения процент.

В протоколът от заседанието политиците изразяват своята загриженост, че твърде скорошното увеличаване на лихвения процент може да излее студена вода върху икономическото възстановяване на САЩ.

Спот златото поскъпна с 0,3% до 1 215.33 долара за тройунция, след като преди това бе паднало до 6- седмично дъно на 1 197.56. Американските фючърси върху злато с доставка през април обаче поевтиняха с 8.40 долара, или 0,7%, до 1 200.20 долара за тройунция.

Цената на платината също нарасна, след като достигна най- ниската си стойност за последните 5- и половина години.

Щатският долар поевтиня спрямо кошница от валути след оповестяването на протокола от заседанието.

Златото бе под натиск поради очакванията, че Фед ще повиши лихвените проценти още през юни, което потенциално би довело до поскъпването на долара и увеличаването на алтернативната цена на нелихвоносните активи, какъвто е и златото.

В началото на сесията цената на златото бе тръгнала надолу, следвайки движението от предишния ден, когато надеждите за напредък при преговорите относно гръцкия дълг изпратиха европейските акции до 7- годишен връх.

По- късно днес Гърция ще подаде искане за удължаване на кредитното си споразумение с еврозоната до 6 месеца, но ковчежникът на Германия заяви, че няма да подкрепи подобна сделка и че Атина трябва да се придържа към условията на съществуващото споразумение.

Сред останалите благородни метали среброто бе на загуба от 0,2% до 16.62 долара за тройунция, спот платината поскъпна с 0,1% до 1 172.24 долара за тройунция, а паладият изгуби 0,3% до 776.90 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички