Доларът поевтиня спрямо еврото и йената след слабите икономически данни от САЩ


Доларът поевтиня спрямо еврото и йената след слабите икономически данни от САЩ
Снимка: Thinkstock

739

Доларът пада от йената след невзрачните данни от САЩ, които доведоха до намаление на доходността по облигациите и по-слаб интерес към зелените пари. Двойката е на 117.38 и продължава бавно да се оттегля от седем годишния връх на 118.98 от миналата седмица. Данните за потребителското доверие, продажбите на жилища и производствения сектор разочароваха и доходността по 10-годишните американски облигации слезе до 1-месечно дъно.

Американските финансови пазари са затворени днес заради официалния празник по случай Деня на благодарността. Очакванията са мнозина дилъри в петък да си вземат почивен ден, въпреки че пазарите тогава ще бъдат отворени.

Различията в монетарните политики на САЩ и Япония, както и скока на борсовия индекс Никей до много годишни върхове, помогна за поскъпването на долара до седем годишен връх. Повечето участници на пазара, особено чуждите инвеститори, продават йената, за да хеджират позициите си в акции и така долара има склонност да нараства при покачване на акциите. Японските акции обаче загубиха скорост при политическата несигурност в страната, където министър-председателя Шинзо Абе разпусна миналата седмица долната камара на парламента и поиска избори през декември. Известна загриженост от бързата обезценка на йената и постоянния спад на доходността по американските облигации също натежа на долара.

Евро/долар е стабилно на 1.2507. Единната валута удари четири годишно дъно от 1.2358 в понеделник след изказването на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че е готов за нови по-драстични мерки. Еврото обаче нарасна през седмицата, тъй като очакванията за непосредствени действия от страна на ЕЦБ изчезнаха. Миналата седмица пазарите предполагаха, че ЕЦБ ще започне да купува облигации през декември, но тази седмица мненията се промениха след коментари на други лица от ЕЦБ и еврото беше купувано обратно. Шансовете за действия на ЕЦБ през декември намаляха след изказването в сряда на вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констансио, че централната банка ще прецени дали са нужни такива покупки за стимулиране на еврозоната през първото тримесечие на следващата година.

Австралийският долар нарасна до 0.8584 срещу зелените пари благодарение на по-добри от очакваното данни за капиталовите разходи. Те са нараснали с 0.2% през третото тримесечие, въпреки че икономистите очакваха спад от 1.5%. Измерването помогна на валутата да се отдалечи от четири годишното дъно на 0.8480, което удари в сряда след коментари на централната банка, че австралийския долар е все още надценен.

Златото остава под нивата от 1200 долара за тройунция

Златото продължава да се търгува под 1200 долара, тъй като отлива на средства от златните фондове се поднови, а дилърите остават предпазливи преди предстоящия референдум в Швейцария относно златните активи на централната банка. По-слабият долар след слаби данни от САЩ обаче подкрепя метала, който е приеман като актив предлагащ сигурност.

Според специалисти златото трябва да пробие нивата при 1190 или 1205 долара, за да стане ясна следващата посока. Търговията обаче вероятно ще остане слаба заради официалния празник днес в САЩ и референдума в Швейцария в неделя. В момента спот цената е 1195 долара за тройунция.

Вчера стана ясно, че потребителските разходи в САЩ са нараснали минимално през октомври, а измерване на бизнес плановете за разходи показа спад за втори пореден месец. Всичко това означава вероятно забавяне на икономическия растеж. Друг доклад обаче показа, че доверието сред потребителите е достигнало през ноември седем и половина годишен връх.

Отливът на средства от SPDR Gold Trust, който е най-големия фонд в света за търговия със злато, оказа натиск върху цената. Активите на фонда спаднаха в сряда до 718.82 тона злато, което е почти шест годишно дъно. В момента фокуса на пазарите е насочен към референдума в Швейцария за златните резерви на централната банка. Целта на вота е да се премахне възможността Швейцарската национална банка да продава злато и да я задължи да поддържа поне 20% от активите си в злато в сравнение със сегашните нива от 8%. Последните социологически проучвания сред населението сочат, че подкрепата за тази инициатива е намаляла до 38%.

Ако вота завърши с положителен резултат, Швейцарската централна банка ще трябва да купи около 1500 тона злато през следващите няколко години, което би довело до увеличение на цената на благородния метал.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички