Доларът поскъпна масово


Доларът поскъпна масово
Снимка: Thinkstock/Guliver

622

Доларът се задържа в близост до 7- годишен връх спрямо японската валута във вторник благодарение на ръста във възвръщаемостта на щатските облигации, породен от по- добрите икономически перспективи на страната спрямо останалите богати нации.

Зелените пари се търгуваха за 119.36 йени, достигайки връх от август 2007, като следващата цел вероятно ще бъде върха от 124.14, достигнат същата година.

Доларът също поскъпна и спрямо еврото, което падна до 1- и половина седмично дъно на 1.2377, реализирайки остър спад от върха на 1.2476, достигнат през същата сесия. Всичко това помогна на доларовият индекс да достигне най- високата си стойност за последните 4 години на 88.668.

Стоковите валути също върнаха по- голямата част от скорошните си печалби, след като възстановяването на петрола, златото и медта загуби инерция. По-слабите данни от очакваното за ръста на австралийската икономика през третото тримесечие, доведоха до ново четиригодишно дъно на австралийският долар на ниво под 0.84 щатски долара.

Канадският долар се разменяше при курс 1.1407, оставайки недалеч от 5- годишното дъно на 1.1466, достигнато миналия месец.

Положително се отрази върху долара ръстът на 2- годишните правителствено облигации до над 0,50%. Те се отдалечиха от едномесечното дъно на 0,457%, достигнато в понеделник.

Президентът на Фед- Ню Йорк, Уилям Дъдли, и заместник- председателят Стенли Фишър тази седмица очертаха предимно розово бъдеще пред американската икономика.

Явно си личат разминаващите се икономически перспективи пред Европа и САЩ, особено като се вземе предвид натиска, под който се намира ЕЦБ да осигури нови стимули, с които да подкрепи все още изпитващата затруднения икономика на еврозоната.

Макар повечето анализатори да подозират, че на следващото заседание на ЕЦБ няма да бъдат представени нови мерки, има спекулации, че ЕЦБ ще стартира програма за изкупуване на суверенни облигации в началото на новата година.

Златото поевтиня поради силата на долара 

Златото поевтиня във вторник, след като силният долар и сигналите, че американската икономика се облагодетелства от спада в цената на петрола, подновиха очакванията за затягане на паричната политика на Фед към средата на следващата година.

Спот златото изгуби 0,95% до 1 198.77 долара за тройунция, след като в понеделник спечели почти 4%, реализирайки най- големия си еднодневен ръст от септември 2013 до сега. Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 1,5% до 1 199.40 долара за тройунция.

Цената на златото консолидира, след като в понеделник спот пазарът падна до почти 3- годишно дъно, след като жителите на Швейцария гласуваха против увеличаването на златните резерви на страната, и след това нарасна до 1 220.99, следвайки възстановяването на цената на петрола.

Кюлчетата падаха в тандем с цената на черното злато през последните сесии поради очакванията, че по- ниските цени на петрола ще намалят инфлационния натиск. Металът обикновено бива възприеман като хедж срещу предизвиканата от петрола инфлация.

Доларът поскъпна с 0,8% спрямо кошница от валути, достигайки най- високата си стойност от 2010 насам, подкрепен от коментарите на заместник- председателя на Фед, Стенли Фишър, и президентът на Фед- Ню Йорк, Уилям Дъдли, които очертаха бляскави перспективи пред американската икономика.

Физическото търсене от страна на азиатските купувачи също подкрепи метала, но цените при най- големия консуматор на злато в света, Китай, се търгуваха при премия по- малко от 1 долар за тройунция във вторник.

Платината изгуби 2,1% до 1 211.25 долара за тройунция, докато среброто остана на същите нива на 16.33 долара за тройунция. Паладият поевтиня с 0,6% до 798.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички