Доларът поскъпна спрямо еврото, след като ЕЦБ прекъсна гръцкото финансиране


Доларът поскъпна спрямо еврото, след като ЕЦБ прекъсна гръцкото финансиране
Снимка: Thinkstock

1480

В сряда доларът реализира най-големия си ръст спрямо еврото за последните две седмици, след като ЕЦБ неочаквано обяви, че няма да приема гръцки облигации в замяна на финансиране, увеличавайки притесненията относно статута на Гърция.

Ходът на ЕЦБ, който дойде в края на американската сесия, измести тежестта върху Гръцката централна банка, която сега трябва да финансира своите кредитори и изолира страната, освен ако от Атина не се съгласят да направят нова сделка за реформи.

Ходът означава, че ГЦБ ще трябва да осигури на своите банки десетки милиарди евро допълнителна спешна ликвидност през следващите седмици. Той дойде в отговор на това, което мнозина във Франкфурт възприемат като изоставяне от страна на гръцкото правителство на програмата „помощ срещу реформи”.

Еврото изгуби 1,15% спрямо долара до 1.1352, след като първоначално падна до дъно за сесията на 1.1305. Единната валута бе отслабена още преди съобщението поради липса на напредък по отношение на сделката с гръцкия дълг.

Анализатори коментираха, че пътят към по- строга парична политика в САЩ, спрямо облекчената политика на Европа и Япония, също продължава да бъде източник на подкрепа за долара, както и че търговците за започнали да купуват щатската валута, след като във вторник тя реализира най- големия си спад спрямо кошница от валути за последната една година.

Въпреки това доларът поевтиня спрямо безопасната йена, поради повишеното търсене на безопасни активи, породено от спада в цената на петрола, както и от леките загуби при американските акции.

Последно доларът бе на печалба от 0,28% спрямо швейцарския франк до 0.9261. Спрямо йената доларът бе на загуба от 0,26% до 117.27 йени.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,81% до 94.353, след като във вторник се понижи с почти 1%.

Златото на печалба поради несигурността около Гърция

Златото поскъпна за втора поредна сесия в сряда, подкрепено от несигурността около Гърция, която принуди инвеститорите да ограничат търговията с рискови активи, както и от усилията на Китай да стимулира забавящата се икономика.

Въпреки това кюлчетата продължиха да се търгуват в тесен рейндж преди данните за заетостта в САЩ, които ще бъдат оповестени в петък. Инвеститорите очакват данните да предоставят нови следи за това кога е възможно да се случи първото увеличение на лихвените проценти.

ЕЦБ заяви, че вече няма да приема гръцки облигации като обезпечение за операциите си с ликвидност, нанасяйки удар върху Атина, която се опитва да си осигури опрощаване на дълговете към кредиторите от еврозоната.

Спот златото поскъпна с 0,9% до 1 271.85 долара за тройунция, докато американските фючърси с доставка през април поскъпнаха с 0,6% до 1 272.20 долара.

В сряда Китай намали задължителните резерви на банките в опит да набави повече ликвидност и по този начин да се справи с икономическото забавяне и задаващата се дефлация, което също осигури подкрепа за благородния метал.

Ходът на Пекин е отражение на усилията за стимулиране на икономиката на останалите световни централни банки. В исторически план златото се облагодетелства от периоди на облекчена световна парична политика поради високата ликвидност и ниските лихвени проценти.

Но фокусът на инвеститорите бе най- вече върху оповестяването на данните за заетостта в САЩ този петък. Проучване показа, че повечето анализатори предвиждат увеличение от 230 000 работни места през януари, което би представлявало леко забавяне спрямо ръста от 252 000 места през декември.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички