Доларът поскъпна значително след резултатите от срещата на ФЕД


Доларът поскъпна значително след резултатите от срещата на ФЕД
Снимка:

1034

Доларът достигна 4-седмичен връх спрямо еврото и се повиши спрямо йената, след като протоколът от срещата на Федералният резерв от 29-30 януари бе огласен днес и показа, че част от политиците са на мнение, че програмата за закупуване на активи трябва да се забави или да се спре, предвид постигнатия икономически напредък през последните месеци в страната. Нарастващите притеснения на политиците относно разходите и рисковете от тяхната програма за количествено облекчаване засилиха  очакванията на инвеститорите, че централната банка на САЩ може да се откаже от своята програма за стимулиране на икономиката, по-рано от предвиденото.

Американската валута се покачи още преди новините от срещата на ФЕД, поради слухове за разпродажба на активи от страна на голям хедж фонд, което накара инвеститорите да се насочат към безопасно убежище, като доларът.ФЕД гласува миналия месец да запази своята политика на количествено облекчаване със закупуване на активи на стойност 85 млрд. долара месечно, известна като QE3, докато е налице съществено подобряване на перспективите за пазара на труда, който остава под натиск с ниво на безработицата от 7,9%.

Според някои пазарни анализатори е започнало началото на края на количественото облекчаване в САЩ от страна на ФЕД, което ще предизвика покачване на долара през втората половина на годината.

Еврото се понижи с 0,8% до  1,3278 долара, което бе най-ниското ниво на европейската валута спрямо долара от 23 януари досега. Спрямо йената еврото поевтиня с 0,7% до 124,41 йени. Доларът се повиши с 0,2% спрямо йената до 93,69 йени, а доходността на облигациите в САЩ  се увеличи.

Японският финансов министър Таро Асо заяви във вторник, че не обмисля закупуването на чуждестранни облигации, като част от усилията за облекчаване на паричната политика, макар премиера Шиндзо Абе да каза, че това е опция. Но в сряда Абе заяви, че необходимостта да се създаде публично-частен фонд в Япония, който да купува чужди облигации е намаляла.

Стерлингът поевтиня до най-ниското си ниво от юли 2010 спрямо долара до 1,5238 долара, след като данните от последната среща на Английската централна банка показаха, че Англия изглежда по-близо от очакваното до облекчаване на паричната си политика.

Австралийският, канадският и новозеландският долар поевтиняха, след като

разпродажбите в акции и  промишлени стоки накараха инвеститорите да се отърват от по-рисковите си активи.

Австралийският долар поевтиня с 1% до 1,0246 щатски долара, а новозеландският долар падна с 1,5% до 0,8339 щатски долара, след коментарите на управителя на централната банка на Нова Зеландия, Греъм Уилър, че местната валута е значително надценена в сравнение с икономическите фундаменти. Уилър съобщи, че ръководената от него институция има готовност за интервенции на валутните пазари ако обстоятелствата го налагат.

Златото падна до най-ниското си ниво от юли 2012г. досега

Златото се срина с 2,5% в сряда до най-ниската си цена от юли 2012г. досега, след като стенограмата от срещата на Федералния резерв, проведена миналия месец, показа, че американската централна банка може да се наложи да забави или да спре своята програма за купуване на активи, преди допълнително подобряване на пазара на труда в САЩ.

Още преди новините от срещата на ФЕД, златото бе поевтиняло, повлияно от слухове, че голям хедж фонд е бил принуден да ликвидира своите позиции в стокови активи. Слуховете доведоха до разпродажба във всички промишлени стоки, начело със суровия петрол.

Продажбата на злато се ускори, след като цената на ценния метал падна под двете ключови съпротиви при 1600 и 1575 долара за тройунция. Формира се т. нар. меча техническа формация „смъртоносно пресичане” на графиките, при което 50-дневната пълзяща средна преминава под 200-дневната пълзяща средна, което доведе до нови разпродажби.

Спот цената на златото в края на деня бе 1562 долара за тройунция, което е спад от 41 долара за деня.

Въпреки че ФЕД гласува миналия месец да запази своята политика на

количествено облекчаване със закупуване на активи на стойност 85 млрд. долара месечно, известна като QE3, инвеститорите са притеснени от възможността за промяна в политиката на ФЕД поради по-добрите икономически данни в САЩ. Това от своя страна ще доведе до намаляване на инфлацията в страната и очакваното икономическо облекчение ще доведе до избягване на инвестиции в сигурни убежища, като златото.

Цената на суровия петрол отбеляза най-голямото си дневно падане през 2013 г. Разпродажбата бе предизвикана от слуховете, че голям хедж фонд е бил принуден да ликвидира своите позиции в стокови активи.

Очакванията, че Саудитска Арабия възнамерява да увеличи производствената си квота през второто тримесечие допълнително оказаха натиск върху цената на петрола. Новина за възможно увеличаване на петрола от Иран бе изказването на западен дипломат, че големите сили са готови да направят "значителна и сериозна оферта" на Иран по време на преговорите за ядрената им програма следващата седмица.

Капиталовите пазари също се понижиха рязко в сряда, след като протоколът от срещата на Федералният резерв от 29-30 януари показа, че политиците са разделени относно програмата на председателя на ФЕД Бен Бернанке, за закупуване на облигации, докато не е налице "значително" подобрение на пазара на труда в САЩ. Някой от членовете на Федералния резерв на САЩ изказаха предложения за забавяне или спиране на закупуването на активи по-рано от очакваното.

Цената на суровия петрол с договор за доставка през месец март падна с 2.40 долара и се установи на 94.60 долара за барел в края на деня.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички