Доларът притиснат от слаби данни, стерлинга в очакване на изборите


Доларът притиснат от слаби данни, стерлинга в очакване на изборите
Снимка: Getty Images/Guliver

2208

Доларът се намира на най-ниски нива за последните два месеца и е отново под натиск заради продължаващите разочароващи данни от САЩ. В същото време еврото получи нова подкрепа от продължението на покачването на доходността по германските облигации.

Вчера данни показаха, че работодателите от частния сектор в САЩ са наели през април най-малко служители за последната година, което изпраща предупредителен сигнал за излизащите в петък цифри за трудовата заетост. Купуващите долари очакват именно тези данни да дадат доказателство, че щатската икономика е излязла от слабостта през първото тримесечие.

Евро/долар скочи до двумесечен връх от 1.1371 и продължава да се отдалечава от дванайсетгодишното си дъно от март на 1.0457. Дилъри отбелязаха, че силата на еврото се дължи отчасти на растежа на доходността по германските държавни книжа, която скочи с 50 базови пункта за седмица, надминавайки покачването от 34 пункта на американските облигации.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелен предупреди, че дългосрочните лихви могат да скочат, докато Фед нормализира политиката си, което може да доведе до проблеми във финансовата система. Междувременно управителя на подразделението на Фед в Атланта Денис Локхарт заяви, че пазарните очаквания за повишение на лихвите през септември са в разумен синхрон с централната банка.

Еврото скочи и до тримесечен връх срещу стерлинга, тъй като днес са най-оспорваните от едно поколение избори във Великобритания. Евро/паунд нарасна до 0.7459, което не се е случвало от средата на февруари. Паундът се търгува на 1.5240 срещу долара, което е под двумесечния връх от миналата седмица на 1.5498. Волатилността на валутните двойки през последните 24 часа скочи до над 30% спрямо 12% в сряда, което означава, че пазара се позиционира за дневни движения от около 2%. Консерваторите на министър-председателя Дейвид Камерън и водената от Ед Милибанд лейбъристка опозиция са с почти равни позиции в социологическите проучвания през последните месеци, което индикира, че никоя партия няма да спечели достатъчно голямо мнозинство в 650 местния парламент. При това положение в петък ще започнат преговори с по-малките партии.

Австралийският долар за кратко падна при спада на данните за трудовата заетост, но бързо възстанови загуби, тъй като стойностите не са чак толкова лоши имайки предвид ревизията на доклада от миналия месец и добрите резултати за почасовото заплащане. Австралийският долар е на 0.7977 след спад до 0.7924.

Йената е почти без промяна и на 119.46 срещу долара, оставайки в комфортния рейндж от последните седмици между 118 и 121.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички