Доларът продължава своя възход


Доларът продължава своя възход
Снимка:

383

Американският долар продължава да бъде една от най-добре представящите се валути на форекс пазара през последните няколко дни.

От друга страна, най-губещите бяха така наречените високодоходни, или суровинни валути, като австралийския, новозеландския и канадския долар. Британският паунд също отчете понижение за четвърти пореден ден, спрямо американската валута.

Еврото отслаби позициите си за трети пореден ден спрямо долара, което е най-продължителната губеща серия от почти един месец, след като данните показаха, че европейското производство се е свило, а безработицата в Германия и еврозоната като цяло, се е увеличила, допринасяйки за опасенията, че дълговата криза ще се влоши.

Единната европейската валута падна до най-ниското си ниво за последните две седмици спрямо йената.

Като цяло играчите на пазара бяха изключително предпазливи и избягваха покупката на рискови активи. Освен на високодоходните валути, това се отрази и върху водещите световни борсови индекси, като и върху цените на ресурсите. Петролът загуби близо 3 долара от стойността си, а златото почти 20.

Във фокуса на пазарите за вчера бе решението на ЕЦБ и пресконференцията на председателя на банката, Марио Драги. Първоначално, речта на Драги се отрази положително на еврото и то се покачи рязко от новото си 2-седмично дъно в 1.3095, към 1.3180, което бе и максимумът за деня.

В своето изявление, Драги изрази своя оптимизъм за много от страните в еврозоната, като подчерта, че възстановяването на икономиката зависи до голяма степен от правителствата в пакта. „Те трябва да вземат решителни политически действия за справяне с големите разминавания“, заяви Драги. Той допълни, че очаква икономическата активност да се възстанови постепенно през настоящата година.

Шефът на ЕЦБ каза, че инфлацията в еврозоната ще остане над 2% на годишна база за 2012г., но подчерта, че инфлацията ще остане в линия с прицелите на банката в средносрочен план. ЕЦБ очаква ценовите развития в бъдеще да останат в линия с ценовата стабилност в еврозоната. Така Драги не даде сигнали, че ЕЦБ може да обмисли скорошно понижение на лихвите в еврозоната, нито евентуални нови нестандартни стимулиращи мерки.

Днес пазарите ще се фокусират върху данните от пазара на труда в САЩ, или т.нар. „заетост в неселскостопанският сектор“, както и нивото на безработица като цяло. Очакванията са тя да остане на същото ниво от 8.2%. Новите молби за помощи за безработни в САЩ отчетоха спад до най-ниското ниво от един месец насам, което е обнадеждаващо за американския пазар на труда. Първоначалните молби за безработни намаляха с 27 000 до сезонно коригираните 365 000 през седмицата, приключила на 28-ви април, по данни на трудовият департамент на САЩ.

Суровините отчетоха рязко понижение

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец юни загубиха цели 3 долара от стойността си, понижавайки се до 102.50 долара за барел.

Това е ново 2-седмично дъно за черното злато и най-големия му дневен спад от 14 декември 2011 година. Всеобщото поскъпване на долара на валутните пазари се отрази негативно на суровината, както и несигурните перспективи пред еврозоната. Риск апетитът на инвеститорите бе охладен и от данните за сектора на услуги в САЩ, които отчетоха спад до 53.5 пункта през април, спрямо 56 пункта през март.

Генералният секретар на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), Абдулла ал-Бадри каза, че организацията прави всичко възможно за понижението на цените на нефта. Не сме доволни от сегашните нива на цените, защото ще се наруши търсенето”, коментира ал-Бадри по време на международна енергийна конференция.

В Лондон юнските контракти на сорта Брент поевтиняха с 2,12 долара, или 1,8%, до 116,8 долара за барел. Тази сутрин цената на барел тип Брент се котира на нива от 116.20/30 долара, докато американският петрол се разменя за 102.50/60 долара за барел.

Златото загуби близо 20 долара от стойността си по време на вчерашната търговия. Златото се обезцени с 1% през тази седмица след спадове в три от последните пет седмици. Това провокира краткосрочно търгуващите спекуланти и дългосрочните инвеститори да намалят притежанията си на метала на пазарите на фючърси. Тази сутрин цената на жълтия метал се котира на нива от 1634/35 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички