Доларът с лек спад спрямо еврото преди края на заседанието на ЕЦБ


Доларът с лек спад спрямо еврото преди края на заседанието на ЕЦБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

1370

Доларът поевтиня спрямо еврото в сряда, след като някои търговци намалиха риска, закривайки позициите си срещу еврото преди края на заседанието на ЕЦБ в четвъртък.

Скорошните действия на централните банки, като тези на Швейцария и Канада, опънаха нервите на инвеститорите и допринесоха за предпазливия тон на пазара. Паниката сред инвеститорите нарасна в сряда, след оповестяването на доклад относно потенциалния характер на предполагаемата програма за изкупуване на облигации на ЕЦБ.

Изпълнителният съвет на ЕЦБ предложи програма, която да позволи на банката да изкупува облигации на стойност 50 млрд. евро всеки месец, започвайки през март, заявиха източници в сряда.

Докладът предизвика покриване на къси позиции в евро или бързо обратно изкупуване на евро от някои търговци, които бяха заложили срещу единната валута. Еврото, което по- рано бе достигнало едноседмичен връх около 1.1680, последно се търгуваше на печалба от 0,48% спрямо долара за 1.1599.

Доларът достигна почти едноседмично дъно и спрямо швейцарския франк на 0.8501 докато търговците продължаваха да търсят равновесие на цената, след като централната банка на Швейцария миналата седмица изостави 3- годишното ограничение на стойността на валутата си спрямо еврото. В последствие щатската валута се възстанови до 0.8619, реализирайки загуба от 1,69%.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, бе на загуба от 0,29% на 92.783.

Канадският долар се оттегли до 1.2420 спрямо щатския си колега, след като централната банка на Канада шокира пазара, намалявайки основния лихвен процент. Последно канадският долар бе на загуба от 1,85% до 1.2362.

Златото остана под 1 300 долара за тройунция

Златото изгуби част от печалбите си в сряда, след като поскъпна над 1 300 долара за тройунция за пръв път от август насам, след като доклад за предполагаемия характер на програмата за изкупуване на облигации от ЕЦБ предизвика прибиране на печалби.

Изпълнителният съвет на ЕЦБ предложи програма, която ще позволи на банката да купува облигации на стойност 50 млрд. евро всеки месец, започвайки през март, заяви източник от еврозоната.

Финансовите пазари останаха нервни преди края на заседанието на ЕЦБ в четвъртък, когато се очаква централната банка да представи програмата си за количествени облекчения.

По време на ранната търговия спот златото достигна най- високото си ниво от 15 август до сега на 1 305 долара и приключи на печалба от 0,1% на 1 292.09 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поевтиняха с 0,04% до 1 293.70 долара за тройунция.

Доларът падна до почти едноседмично дъно спрямо еврото след оповестяването на новината за ЕЦБ. По- евтиният щатски долар прави деноминираните в долари активи по- евтини за притежателите на други валути.

Жълтият метал се изкачи над 1 300 долара за тройунция поради засиленият инвеститорски интерес, предизвикан от слабостта на долара, както и поради притесненията относно световната икономика и възможността за нови стимули от страна на ЕЦБ.

Търговци заявиха, че притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, са нараснали с 1,55% до най- високото си ниво от 29 октомври насам до 742.24 тона.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 1,6% до най- високата си стойност от 19 септември до сега на 18.11 долара за тройунция. Паладият изгуби 0,8% до 765.50 долара за тройунция, а платината бе на загуба от 0,4% до 1 269.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички