Доларът с ръст в очакване на добри икономически данни от САЩ


Доларът с ръст в очакване на добри икономически данни от САЩ
Снимка:

675

Доларът се покачи в понеделник поради очакванията, че икономическите данни тази седмица ще подтикнат ФЕД да намали паричните стимули по- скоро рано, отколкото късно.

Инвеститори и анализатори смятат, че в краткосрочен план перспективите за долара зависят от данни като продажбите на дребно, които ще бъдат публикувани по- късно днес и най- вероятно ще бъдат положителни.

По- рано тази година дебатът около това кога ФЕД ще започне да ограничава мерките си за стимулиране на икономиката тласнаха долара по- високо, но през последните седмици зелената валута изостана и инвеститорите намалиха очакванията си централната банка да предприеме някакво действие още следващия месец.

Данните за икономическия растеж на страните от еврозоната, които трябва да излязат в сряда, биха могли да доведат до допълнителни печалби за долара. Проучване показа, че се очаква те да покажат ръст от 0.2% за тримесечието.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест валути, се покачи с 0.3% до 81.395, отдалечавайки се още повече от 7- седмичното дъно, достигнато миналата седмица.

Доларът първоначално отслабна спрямо йената в понеделник, следвайки разочароващите данни за японския икономически растеж, които принудиха инвеститорите да намалят рисковите експозиции, но след това се понижи, след като инвеститори прибраха част от печалбите.

Данните показаха, че японската икономика е нараснала с 2.6% приравнено на годишна база за периода между април и юни, което е трето поредно тримесечие на ръст, но по- малък от очакваното.

Доларът отскочи отново, след като достигна отложени поръчки на нивата около 96.00 йени и други купувачи се включиха на по- ниската цена. Американската валута последно е на печалба от 0.6%, разменяйки се за 97.35 йени, което я отдалечи допълнително от 7- седмичното дъно, достигнато миналия четвъртък.

Анализатори споделиха, че йената, която обикновено привлича купувачи във време на сътресения на пазара, биха могли да спечелят, в случай, че японските акции продължат да спадат в следствие на слабите икономически данни.

Някои стратези обаче предупредиха, че данните могат да подкопаят йената, в случай, че принудят ЯЦБ да отслаби допълнително паричната си политика.

Еврото последно бе на загуба от 0.29%, разменяйки се за 1.3312 долара. Подкрепата в момента е на нивата около 1.3269, което е 61.8%-та корекция на Фибоначи на възходящия тренд от 2-8 юли.

Единната валута на еврозоната бе под натиск, след като немското списание Der Spiegel докладва в неделя, че Бундесбанк предупреждава за възможността Гърция да има нужда от нова финансова помощ в началото на следващата година.

Данни вчера показаха, че гръцката икономика, която е изправена пред шестата си поредна година на рецесия през 2013г., се е свила до годишен темп от 4.6% през второто тримесечие.

Златото се покачи с почти 2% поради входящи потоци от публично търгуваните фондове

В понеделник златото поскъпна с почти 2%, достигайки най- високото си ниво за последните три седмици, поради силната консумация на злато от Китай и входящите потоци от публично търгуваните фондове, базирани на злато, които разпалиха надеждите за възраждащо се физическо търсене и покупки с инвестиционна цел.

Жълтият метал продължи печелившата серия, записвайки четвърта поредна печеливша серия, след като данните за търговията на Китай показаха, че търсенето на злато в страната се е повишило през последните шест месеца, спрямо същия период на миналата година.

Запасите на най- големия публичен фонд от този тип нараснаха с почти 2 тона до 911.13 тона в петък, което е първото увеличение от 10 юни до сега. Фондът регистрира изходящи потоци в размер от 435 тона от началото на годината, или около 19 млрд. долара по текущият пазарен курс.

Спот цените нараснаха с 1.7% до 1334.76 долара за тройунция, като преди това достигнаха ръст от 2.2% до 1343 долара за тройунция, връх, последно постигнат на 24 юли.

Американските фючърси върху злато Comex с доставка през декември спряха 22 долара по нагоре на 1334.20 долара за тройунция при обем на търговията около 30% под 30- дневната пълзяща средна, показаха предварителни данни.

На графиката възходът постави цената малко над 50- дневната пълзяща средна, а анализатори споделиха, че следващата ключова техническа съпротива е 100- дневната пълзяща средна на 1380 долара за тройунция.

Златото записа втората си седмична печалба миналата седмица, след като силни икономически индикатори направиха метала по- атрактивен за инвеститорите в качеството му на средство за хеджиране на инфлацията.

Затягането на физическите доставки бе отразено от стесняването на спредовете между месеците за доставка на пазара на Comex фючърси въху злато в САЩ. За втора поредна сесия октомврийските контракти се установиха с 10 цента по- високо от декемврийските.

Сред групата на платинените метали платината се понижи с 0.4% до 1493.72 долара за тройунция, докато паладият загуби 0.6% до 735 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички