Доларът се изкачи до многогодишни върхове след изявлението на Бернанке


Доларът се изкачи до многогодишни върхове след изявлението на Бернанке
Снимка:

459

Доларът поскъпна до четири и половина годишен връх спрямо йената и до почти тригодишен връх спрямо кошница от валути в сряда, след като председателят на ФЕД Бен Бернанке подхрани спекулациите, че централната банка на САЩ може да намали изкупуването на облигации през идните месеци.

В изявлението си пред конгреса Бернанке заяви, че засега масивната политика за изкупуване на държавни ценни книжа ще остане непроменена, но добави, че ако икономическите подобрения продължат, ФЕД може да “предприеме стъпка към намаляване в рамките на следващите няколко срещи” и предупреди, че задържането на лихвените проценти на твърде ниски нива прекалено дълго крие своите рискове.

Първоначално доларът бе разпродаван, след като Бернанке обяви, че паричните стимули помагат на американската икономика да се възстанови и че все още е твурде рано да се премахнат сегашните мерки. След това обаче той отскочи и се отправи към дневния връх, тъй като търговците се фокусираха върху възможността ФЕД да намали програмата си за изкупуване по- късно през годината.

Доларът се покачи с повече от 5% на годишна база досега спрямо кошница от валути, поради очаквания да бъде сложен край на програмата за изкупуване на облигации на ФЕД по- рано от очакваното.

Но тези надежди донякъде избледняха, след като тази седмица длъжности лица от Федералния Резерв разсеяха спекулациите, че ФЕД може да промени политиката си в близкото бъдеще.

Зелената валута стигна до връх за сесията на 103.73 йени, най- високият от октомври 2008г. досега. Днес сутринта след месечния отчет на Японската централна банка, йената възеърна част от позициите си и се търгува на нивата около 102 йени за долар.

Извадки от последното заседание относно паричната политика в сряда, които показаха активен дебат относно това колко скоро трябва да започне ФЕД да намалява стимулирането на икономиката чрез изкупуване на облигации, което може да бъде изтълкувано като знак за разделение в комитета, ограничиха печалбите на долара.

Доларовият индекс се покачи до 88.422 спрямо кошницата от валути, което е най- високо ниво от юли 2010г, като затвори с 0.5% увеличение за деня на 84.253.

Еврото падна с 0.4% до 1.2854 долара, оттегляйки се от седмичния връх на 1.2998, който беше достигнат преди изявлението на Бернанке.

Единната валута достигна три и половина годишен връх спрямо йената на 133.77, преди да се оттегли до 132.33, което е увеличение от 0.1% на дневна база. От началото на годината досега тя е поскъпнала с близо 16%.

Председателят на ЯЦБ, Харухико Курода заяви, че не очаква скок в дългосрочните лихви, имайки предвид мащаба на облекченията, предприети от централната банка и подчерта, че няма промяна в намерението на ЯЦБ да постигне 2% инфлация.

Лирата стигна до двумесечно дъно спрямо долара, след неочаквано остър спад в пордажбите на дребно, който разпали притеснения, че централната банка на Англия може да прибегне към допълнителни парични стимули през идните месеци.

Австралийският долар удари почти едногодишно дъно на 0.9659 и последно се търгуваше със загуба от 1.1% за 0.9695 долара.

Златото печели от надеждите за стимули в САЩ

Златото поскъпна в сряда след повишение в търсенето от страна на Китай и след като длъжностни лица от ФЕД разсеяха опасенията на инвеститорите, че централната банка на САЩ скоро ще прекрати благоприятната за ценния метал политика на изкупуване на държавни облигации.

През последните седмици то беше подложено на натиск, поради страхове, че ФЕД може да намали или дори да спре месечното изкупуване на съкровищни облигации на стойност 85 млрд. долара, което би означавало, че вече няма стимул златото да се купува като средство за хеджиране на инфлационния риск. Металът падаше в продължение на осем от последните девет сесии, и е изгубил близо 18% от стойността си на годишна база.

Инвеститорите наблюдаваха внимателно председателя на ФЕД Бен Бернанке, в търсене на следи, касаещи неговата позиция относно прекратяването на паричните стимули тази година.

Силното търсене от страна на Китай, вторият най- голям консуматор на злато в света след Индия,предостави ключова подкрепа за ценния метал.

Постоянните изходящи потоци на публичните фондове, както и техническите графики обаче сигнализират, че има вероятност златото да се изправи пред нови трудности.

Запасите на един от най- големите фондове, базиран на злато, Ню Йоркският ЕсПиДиАр Голд Тръст, намаляха с 0.8% до 1023.08 тона във вторник, ниво, последно достигнато преди четири години.

Американският суров петрол изгуби 1.90 долара и се установи на 94.28 долара за барел, което е най- голямата му дневна загуба от 1 май досега. Загубите му се увеличиха по време на търговията след изпълнението на сетълмънтите, като стигна до 93.88 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички