Доларът се оттегли след слабите данни за САЩ


Доларът се оттегли след слабите данни за САЩ
Снимка: Thinkstock

1335

Доларът поевтиня в сряда, след като слабите данни за производството и заетостта в САЩ предизвикаха спекулации, че Фед може да повиши лихвените проценти най- рано в края на 2015.

Слабите данни подсилиха виждането, че поскъпването на щатската валута е наранило износителите и е забавило икономиката, което би притеснило служителите на Фед.

Американските работодатели през март са наели най- малко служители за последните 14 месеца, докато от Института за управление на доставките заявиха, че индексът за бизнес активността в производствения сектор миналия месец е спаднал повече от очакваното до 51.5.

След последните бурни седмици за повечето валути, обемите намаляха и повечето търговци смятат, че те ще спаднат допълнително преди оповестяването на данните за неселскостопанската заетост в петък.

Очакванията, че Фед е на път да прекрати политиката си на почти нулеви лихвени проценти в края на годината доведоха до рязкото покачване на доларовия индекс през първото тримесечие, което е и най- големият му ръст след този през третото тримесечие на 2008.

Щатската валута бе на загуба от 0,4% спрямо йената до 119.66, тъй като слаби данни за японския бизнес доведоха до спад при акциите, но предизвикаха търсене на безопасната японска валута.

Еврото пък бе подкрепено от оптимистични данни за Европа, след като остави зад гърба си най- лошото тримесечие за 15- годишната си история.

Единната валута поскъпна с 0,3% до 1.0769, но печалбите й бяха ограничени от липсата на споразумение между Гърция и нейните кредитори, както и от рекордно ниските възвръщаемости на европейските облигации, произтичащи от програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации.

Еврото изгуби 0,2% спрямо йената до 128.87 и падна до 7- седмично дъно спрямо франка на 1.0400.

Златото поскъпна след слабите данни за март

Златото поскъпна с 2% в сряда, след като доларът се оттегли поради слабите данни за заетостта и бизнес активността в производствения сектор на САЩ, които повишиха очакванията, че от Фед може да станат по- предпазливи при затягането на паричната политика.

Доларът поевтиня с 0,2% спрямо кошница от валути, след като по- слабите от очакваното данни за заетостта в частния сектор повишиха опасенията, че петъчните данни за неселскостопанската заетост също може да покажат влошаване на условията на пазара на труда.

Спот златото поскъпна с 2,2% до връх за сесията на 1 208.90 долара за тройунция и последно се търгуваше на печалба от 2% за 1 203.21 долара. Американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 2,1% до 1 208.20 долара за тройунция.

Силно четене на петъчните данни за заетостта може да предизвика залози в полза на това, че Фед ще повиши лихвените проценти по- скоро рано, отколкото късно, повишавайки алтернативната цена на нелихвоносното злато.

От друга страна по- лоши от очакваното данни биха могли да подкрепят възгледите, че Фед ще се въздържи от затягане на паричната политика до края на годината.

Златото е особено чувствително към промените в лихвените проценти на САЩ, които също така движат и щатската валута, в която бива оценен металът.

Най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust, през март записа най- големия месечен изходящ поток от декември 2013 до сега.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 1,9% до 16.94 долара за тройунция, платината поскъпна с 2% до 1 161.60 долара за тройунция, а паладият нарасна с 1,9% до 746.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички