Доларът се понижи спрямо еврото преди изявлението на Бернанке, йената отслабва


Доларът се понижи спрямо еврото преди изявлението на Бернанке, йената отслабва
Снимка:

489

Американският долар загуби от стойността си спрямо еврото по време на търговията във вторник, след коментари на длъжностни лица във ФЕД, които намалиха очакванията ФЕД да понижи количествата на изкупуваните облигации в близкото бъдеще.

Зелената валута обаче нарасна спрямо йената ден преди ЯЦБ да започне двудневното заседание относно монетарната политика. Търговците масово смятат, че йената ще падне допълнително поради очаквания ЯЦБ да продължи агресивната си стимулационна парична политика.

Еврото нарасна с 0.2% до 1.2906 долара, достигайки връх за сесията на 1.2933 и отдалечавайки се от шестседмичното дъно на 1.2795, достигнато в петък.

Спрямо йената, доларът нарасна също с 0.2% до 102.48 йени, слизайки от върха за сесията на 102.88.

Инвеститорите следят внимателно коментарите на ФЕД, след като се увеличиха спекулациите, че централната банка на Америка е близо до това да намали количествата на изкупуваните облигации, поради стабилизирането на пазара на труда в САЩ. Фокусът сега се измества към изявлението на председателя на банката- Бен Бернанке, който ще говори пред конгреса по- късно днес.

Анализаторите са на мнение, че ако Бернанке задържи позицията си на ултра-отслабена политика, доларът може да върне част от печалбите си, но възможността ФЕД да намали обемите на покупките по- късно през годината би дало на долара огромен тласък.

Също така днес ФЕД ще публикува и протокола от заседанието си на 30 април- 1 май относно паричната си политика.

Йената се оттласна от четири и половина годишно дъно спрямо долара в понеделник, след като японския министър на икономиката Акира Амари обяви, че силата на йената до голяма степен е коригирана.

Но във вторник той каза, че се надява йената да се установи на ниво, обосновано и от фундаменталните фактори и на което въздействието върху вноса и износа да бъде балансирано.

ЯЦБ, която започна двудневното си заседание във вторник, се очаква да запази политиката си непроменена, с изключение единствено на програмата си за изкупуване на облигации, която се очаква да бъде променена по начин, който би обуздал скорошния ръст в доходностите.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от останалите основни валути, се покачи с 0.1% до 83.824, което е недалеч от петъчния връх на 84.371, неговото най- добро постийение от 10 юли 201г. насам.

Индексът прибави 5% към стойността си от началото на годината до сега, подкрепен от спекулациите, че ФЕД може да започне прекратяването на програмата си за стимулиране по- рано от очакваното.

Някои анализатори са на мнение, че каквато и да е слабост на долара в краткосрочен план би била временна. Американската икономика расте, докато Еврозоната е в рецесия, а ЯЦБ е посветена на целта да наводнява пазара с ликвидност за да повиши инфлацията в страната до 2%.

Еврото достигна четиримесечен връх спрямо швейцарския франк във вторник на 1.2529 франка и последно приключи с печелба от 0.5% на 1.2518. Доларът се покачи с 0.3% до 0.9699 франка.

Златото се отдалечава от дъното след включването на китайски купувачи

Златото се отдръпна от дъната, постигнати през вчерашната сесия, след появата на китайски потребители на пазара, които облекчиха до известна степен натиска върху кюлчетата, които упорито бяха разпродавани от публичните фондове и загубиха почти една пета от стойността си през тази година.

Ценният метал бе наранен и от алокацията на капитали към по- доходните ценни книжа на капиталовия пазар, след нарастване на страховете, че ФЕД може скоро да приключи положителната за кюлчетата програма за изкупуване на облигации. Това доведе до падането на жълтия метал в продължение на седем поредни дни, което е и най- дългата му губеща серия за последните четири години, преди да затвори с почти 3% печалба в понеделник.

Спот цената нарасна с 0.1% до 1377.75 долара за тройунция. Преди това тя достигна връх за сесията на 1400.90, след спад до 1383.39.

Цените на златото в Шанхай бяха с около 20 долара по-високи от спот цените, което коказва, че търсенето в Китай, вторият най- голям консуматор в света след Индия, е силно, защото за китайските потребители е по- евтино да си набавят златото отвъд океана.

Но скромното увеличение в цената предполага, че инвеститорите все още се колебаят относно покупките на злато, което остава на малка дистанция от постигнатото през април двугодишно дъно на 1321.35 долара за тройунция.

Очакванията, че ФЕД може да прекрати скоро месечното изкупуване на облигации на стойност 85 милиарда долара, имайки предвид скорошното подобрение на пазара на труда в САЩ ограничава употребата на златото като инструмент за хеджиране на инфлационния риск.

Цените на американския суров петрол паднаха във вторник, водени от резкия спад в бензиновите фючърси в САЩ, тъй като търговците залагаха, че пазарът ще бъде добре снабден това лято, и след като индустриален доклад показа ръст в горивните запаси на най- големия петролен консуматор в света.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички