Доларът се стабилизира след оптимистичните данни


Доларът се стабилизира след оптимистичните данни
Снимка: Thinkstock

1409

Доларът се стабилизира в четвъртък, след като оптимистичните данни за молбите за помощи при безработица отново предизвикаха спекулации относно ранното увеличение на лихвения процент, докато еврото остана под натиск в навечерието на ключовото заседание по повод спасителната програма за Гърция.

В четвъртък доларовият индекс реализира печалба от 0,2%, оставайки на 94.396, след като търговците поставиха отново фокуса си върху относителната сила на американската икономика.

Новите молби за помощи при безработица спаднаха с 21 000, почти двойно на очакваното, до сезонно изгладените 283 000, предлагайки свежи доказателства, че пазарът на труда набира сила.

Данните помогнаха да се потушат очакванията за забавяне на увеличението на основния лихвен процент, след като протоколът от последното заседание на Фед, публикуван в сряда, показа, че служителите на банката се опасяват от твърде ранното повишаване на лихвите.

Доходността по американските правителствени облигации също нарасна в четвъртък, подпомагайки поскъпването н долара, в частност спрямо йената, която традиционно има силна обратнопропорционална връзка с щатските възвръщаемости.

Доларът се разменяше за 119.05 йени, малко над дъното за сесията на 118.42.

Еврото се търгуваше за 1.1362 долара, далеч под върха от четвъртък на 1.1450. Тази седмица двойката до голяма степен се търгуваше в тесния рейндж между 1.1300 и 1.1450, тъй като повечето търговци очакват развръзката на преговорите на Гърция с еврозоната.

В четвъртък Германия отказа предложението на Гърция за 6- месечно удължение на дълговото й споразумение с еврозоната преди срещата на финансовите министри в петък.

Златото поевтиня докато доларът се възстановяваше

Златото приключи на загуба в четвъртък, след като доларът се възстанови спрямо еврото, а инвеститорите оценяваха резултатите от поредното отлагане на сделката с Гърция.

Спот златото изгуби 0,4% до 1 207.95 долара за тройунция, изтривайки първоначалните си печалби, направени след като протоколът от последното заседанието на Фед, публикуван в сряда, показа че служителите на банката все още се колебаят относно повишаването на лихвения процент.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 7.40 долара до 1 207.60 долара за тройунция.

Спот цената се оттласна от 6- седмично дъно в сряда, след като протоколът от януарското заседание на Фед показа притеснения относно твърде ранното повишаване на лихвения процент.

В четвъртък цените първоначално продължиха да нарастват, но впоследствие обърнаха посоката при накъсана търговия.

Фед поддържа лихвените проценти близо до нулата от 2008 година, за да стимулира американската икономика, което се отразява благоприятно на нелихвоносните активи, какъвто е и златото. Всякакво увеличение на лихвения процент би довело до поскъпването на долара, което от своя страна би наранило търсенето на злато.

В четвъртък Финансовото министерство на Германия отхвърли новото предложение на Гърция за удължаване на срока на спасителната й програма.

Въпреки това, текстът на документа, представен от Атина, е бил възприет като съществен напредък към позицията, заета от финансовите министри на еврозоната по време на предишните преговори. Това успокои инвеститорите в облигации, че сделката може би не е далеч.

Тази седмица ликвидността в Азия ще остане ниска, тъй като няколко пазара ще бъдат затворени за честването на Китайската Нова година.

Очаква се вносът на злато от топ консуматора Индия да нарасне през идните месеци, след като централната банка отмени ограниченията за вноса.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 0,7% до 16.37 долара за тройунция, платината поевтиня с 0,1% до 1 169.05 долара за тройунция, а паладият поскъпна с 1,2% до 784.98 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички