Доларът се възстанови от спада си след изявлението на Фед


Доларът се възстанови от спада си след изявлението на Фед
Снимка: Getty Images/ Guliver

1498

В четвъртък доларът се възстанови масово от сериозните загуби, претърпени предишния ден, когато тонът на Фед се оказа по- предпазлив от очакваното, тъй като инвеститорите останаха оптимистични относно бъдещето на щатската валута.

В сряда зелените пари претърпяха най- големия си еднодневен спад спрямо еврото и паунда за последните шест години. Спрямо швейцарския франк пък, те записаха най- лошото си еднодневно представяне от 15 януари до сега, когато Швейцарската централна банка премахна борда между франка и еврото. Доларът записа и най- лошото си представяне спрямо йената от декември насам.

В изявлението си в сряда Фед изпусна да потвърди, че ще бъдат „търпеливи” по отношение на увеличаването на лихвения процент, но намали прогнозите си за икономиката и инфлацията и понижи прогнозния си лихвен процент.

Последно еврото бе на загуба от 2,2% до 1.0675, след като за кратко в сряда вечерта се търгуваше около 1.10. Доларовият индекс бе на печалба от 0,7% до 99.281. Доларът бе на печалба от 0,7% спрямо йената на 120.73 йени.

Технически доларът запази възходящия си тренд и остана над подкрепата, коментираха анализатори.

Например при еврото двойката се търгува под нивото на съпротива около 1.1096. Ценово движение в зоната около 1.0461 би се разглеждало като консолидация, която може да бъде и продължителна. Но тя най- вероятно рано или късно ще бъде последвана от пробив надолу, споделиха търговци.

Норвежката крона спечели около 3% спрямо еврото, реализирайки най- големия си еднодневен ръст от 2008 насам, след като НЦБ запази лихвения процент непроменен, при очаквания за понижение. Еврото последно бе на загуба от 2,7% на 8.6343 крони.

Швейцарската централна банка също остави лихвения процент непроменен в четвъртък, което доведе до поскъпването на франка с 0,8% спрямо еврото до 1.0542. Доларът поскъпна с 1,5% спрямо франка до 0.9916.

Златото успя да се задържи около двуседмичния си връх

В четвъртък златото се стабилизира и въпреки поскъпващия долар завърши деня на нивата около 1170 долара за тройунция.

Спот златото достигна връх на 1 177.46 долара за тройунция, когато доларът поевтиня, след като Фед сигнализира по- бавно темпо при увеличаването на лихвения процент и изказа предпазливите си възгледи за икономиката.

Благородният метал се отдръпна от върха, когато доларът започна да поскъпва спрямо кошница от валути. Валутата увеличи печалбите, след като данните за заетостта индикираха, че американският пазар на труда остава на твърда основа въпреки забавящия се икономически растеж.

Спот златото бе на печалба от 0,2% до 1 170.20 долара за тройунция, а американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 17.70 долара за тройунция до 1 169.00 въпреки възстановяването на долара.

В изявлението си в сряда Фед изпусна да потвърди, че ще бъдат „търпеливи” по отношение на увеличаването на лихвения процент, но намали прогнозите си за икономиката и инфлацията и понижи прогнозния си лихвен процент.

Тази седмица златото достигна 4- месечно дъно поради очакванията, че по- високите лихвени проценти може да вдигнат алтернативната цена на нелихвоносните активи, какъвто е и златото.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, в сряда нараснаха с 0,24% до 749.77 тона, което е и първия входящ поток от 20 февруари до сега.

В четвъртък Китайската централна банка даде подробности относно плана си за предоставяне на повече лицензи за внос и износ на злато, като същевременно подчерта, че може да наложи търговски ограничения в случай на необходимост.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 1,2% до 16.12 долара за тройунция, след като достигна 2- седмичен връх на 16.18, докато спот платината поскъпна с 0,3% до 1 117.50 долара за тройунция, а спот паладият изгуби 2,1% до 764 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички