Доларът се възстанови след разочароващите данни за заетостта


Доларът се възстанови след разочароващите данни за заетостта
Снимка: Thinkstock/Guliver

937

В понеделник доларът се възстанови от почти цялата загуба, предизвикана от слабите данни за заетостта в САЩ, след като еврото се оказа под подновен натиск.

Единната валута последно се разменяше за 1.0938 долара, отдалечавайки се от върха за деня на 1.1036. Еврото многократно достигаше над 1.10 през последните няколко седмици, което предполага, че има сериозен натиск са продажби над това ниво.

Спрямо йената, щатската валута поскъпна до 119.65, отдалечавайки се от дъното на 118.71, достигнато в петък, след разочароващите данни за неселскостопанската заетост.

Служите на Фед заяви, че точния момент на първото увеличение на лихвения процент в САЩ за последното десетилетие все още е неясен.

Президентът на Фед- Ню Йорк, Уилям Дъдли, заяви, че засега политиците трябва да наблюдават дали неотдавнашната слабост на икономиката не сигнализира по- съществено забавяне.

Голяма част от пазарите по света бяха затворени в петък и понеделник за честването на Великденските празници, като европейските пазари ще отворят по- късно във вторник.

Щатският долар също така си възвърна част от изгубената територия и спрямо стоковите валути, изпращайки австралийския долар на 0.9599, оставяйки го близо до 6- годишното дъно на 0.7534.

Австралийският долар бе под натиск и спрямо новозеландския си съименник, падайки под паритет за пръв път по време на разредената великденска търговия. Оттогава той се възстанови до 1.0068, отдалечавайки се от дъното на 0.9980.

Инвеститорите продаваха австралийски долари поради нарастващите очаквания, че АЦБ ще намали лихвените проценти във вторник.

Безмилостния спад в цената на желязната руда, която се явява с най- голям дял в износа на Австралия, и валутата, която според мнозина е доста над справедливата си стойност, накараха мнозина да мислят, че АЦБ ще облекчи политиката си този или следващия месец.

Златото достигна 7-седмичен връх

Златото поскъпна до 7- седмичен връх в понеделник, нараствайки за втора поредна сесия, след като неселскостопанската заетост в САЩ нарасна с най- бавен темп за последната година, разпалвайки очакванията, че Фед може да отложи дългоочакваното увеличение на лихвените проценти.

Неселскостопанската заетост през миналия месец нарасна с 126 000 работни места, което е по- малко от половината на очакваното и най- малкия ръст от декември 2013 до сега, заявиха от Министерството на труда. Първоначално данните доведоха до поевтиняването на долара, правейки деноминираното в долари злато по- евтино за притежателите на останалите валути, но цената на златото върна част от печалбите, след като доларът обърна посоката по- късно през деня.

Данните може да подтикнат централната банка да забави повишаването на лихвения процент, което според повечето анализатори трябва да се случи през юни или септември, предвид сигналите, че от Фед са готови да затегнат паричната политика с оглед на засилването на пазара на труда.

Спот златото поскъпна с 0,6% до 1 217.66 долара за тройунция, след като в петък бе нараснало с 1,2% до най- високата си точка от 17 февруари до сега на 1 224.10.

Американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 17.70 долара или 1,5% до 1 218.60 долара за тройунция.

Забавянето на първото увеличение на лихвените проценти за почти десетилетие може да намали привлекателността на златото в качеството му на безопасен актив.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,3% до 17.05 долара за тройунция, паладият скочи с 3,8% до 768.50 долара за тройунция, а платината нарасна с 1,7% до 1 175 долара за тройунция, като по- рано през сесията дори достигна едномесечен връх на 1 184.25.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички