Доларът се възстанови в очакване на намаляване стимулите от страна на ФЕД


Доларът се възстанови в очакване на намаляване стимулите от страна на ФЕД
Снимка:

483

Доларът поскъпна спрямо еврото в понеделник, след като мрачните данни относно поръчките на трайни стоки в САЩ не промениха очакванията, че намаляването на стимулите на ФЕД наближава.

Анализатори заявиха, че намалението ще бъде частично, имайки предвид данните, дошли след меките числа за продажбите на нови жилища миналата седмица, предполагайки че икономическият растеж през това тримесечие няма да има прогнозираното от икономистите ускорение.

Те смятат, че ФЕД допуска грешка с прекалената си предпазливост, след като цифрите показаха, че обработените дълготрайни стоки в САЩ са записали най-големия си спад почти за година през юли, а размера на планираните бизнес разходи за капиталови стоки също спадна.

Доларът спадна спрямо еврото незабавно, следвайки доклада за стоките за дълготрайна употреба, но по-късно се възстанови.

Размерът на редукцията в програмата на ФЕД вероятно ще зависи много от данните за не селскостопанската заетост през август, който се очаква на 6 септември. Анализатори заявиха, че резултатът трябва да бъде много слаб, за да се стигне до отлагане на датата.

Очаква се американската централна банка да съобщи заключението си след следващото заседание на 18 септември.

Потоците от края на месеца, преди дългата почивка за деня на труда в САЩ, ще повлияят на ценовото движение тази седмица.

Нетните дълги позиции в долари намаляха за пета поредна седмица до 13.54 млрд. долара през седмицата, приключила на 20 август, показаха последните данни от Комисията за търговия със стокови фюрери.

Еврото е с най- голям дял на дълги позиции спрямо долара, възлизащ на 6.2 млрд.

При изтънена поради почивния ден в Лондон търговия, доларовият индекс, който е силно обвързан с възвращаемостите на 10- годишните правителствени облигации на САЩ, остана без голяма разлика на 81.378, но недалеч от скоро достигнатия едноседмичен връх на 81.719. Възвръщаемостите, които се движат обратно на цената, се понижиха в понеделник.

Днес еврото е на цена около 1.3370 долара, донякъде поради притесненията около Италия.

Италианският министър-председател Енрико Лета се срещна с високопоставен представител от дясноцентристката партия на Силвио Берлускони вчера, за да се опита да обезвреди спора, заплашващ да срине крехкото управление на коалицията.

Инвеститорите се притесняват, че плановете на Италия да оздрави финансите си ще се провалят, ако коалицията се разпадне и че период без правителство може да затрудни опита на ЕЦБ да предпази държавата от пазарния натиск.

Спрямо йената доларът спадна с 0.4% до 98.20 йени, което е под петъчния връх на 99.15, който бе най-високото ниво, достигнато от американската валута от 5 август насам.

Златото проби над 1400 долара за тройунция след слабите данни за поръчки на дълготрайни стоки

Цените на златото се покачиха до 11- седмичен връх в понеделник, след като изненадващо слаби данни за поръчките на дълготрайни стоки увеличиха надеждите, че ФЕД ще продължи да изкупува облигации.

Металът премина границата от 1400 долара за тройунция за пръв път от 7 юни насам, след като данните показаха, че поръчките за дълготрайни стоки са записали най- големия си спад в рамките на почти година през юли, докато планираните бизнес разходи за капиталови стоки също са отчели спад.

Докладът от понеделник допълни все по- отрицателната икономическа картина и последва данните от юли за индустриалното производство, започнатото ново жилищно строителство и продажбите на нови жилища, които дадоха да се разбере, че растежът през това тримесечие едва ли ще има такова ускорение, на каквото се надяват икономистите.

Златото в момента е поскъпнало с почти 200 долара от края на юни, когато цените достигнаха 3- годишно дъно. Скорошните разочароващи икономически данни добавиха към неяснотата около това кога ФЕД може да започне да намалява икономическите си стимули, които поддържаха американските лихвени проценти близо до рекордно ниски нива и увеличаваха привлекателността на твърдите активи.

Някои анализатори са на мнение, че златото ще върне известна част от печалбите, след като поскъпна с почти 10% през последните три седмици.

Спот цените спечелиха 0.3% до 1398.50 долара за тройунция, като по рано пробиха до 1406.10.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 2.70 долара до 1393.10 долара за тройунция.

Обемът на търговията бе с около 50% под 30- дневната пълзяща средна, вероятно тъй като Лондонският пазар бе затворен заради празник.

Като мярка за инвестиционно търсене, притежанията на SPDR Gold

Trust, най-големият публичен фонд, базиран на злато, се увеличиха с 6.61 тона до 920.13 тона в петък, което е най- голямото еднодневно процентно увеличение за последната година.

На графиката, пробивът на златото над нивото от 1400 долара, както и бичите фигури предполагат нови печалби на ценния метал за в бъдеще, който може да е достигнал дъното преди два месеца, заявиха технически анализатори.

Частните инвеститори бяха продавачи на злато и сребро през последните няколко месеца, показа проучване.

Продавачите на злато превъзхождаха купувачите с 22% през трите месеца от май до юли, докато продавачите на американско злато превъзхождаха купувачите с 15% за същия период.

Сред другите ценни метали среброто поскъпна с 1% до 24.22 долара за тройунция. Платината бе на печалба от 0.6% до 1542.49 долара за тройунция, докато паладият спадна с 0.7% до 743.72 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички