Доларът спадна спрямо повечето основни валути


Доларът спадна спрямо повечето основни валути
Снимка:

421

Доларът спадна спрямо повечето основни валути в понеделник, след като разочароващите данни за работните места извън селското стопанство от миналата седмица предизвикаха несигурност около това дали ФЕД ще започне да намалява програмата си за стимулиране на икономиката този месец.

Йената спадна, а японските акции поскъпнаха, след избирането на Токио за домакин на олимпийските игри през 2020г., както и поради острата ревизия на икономическия растеж на Япония през второто тримесечие. Йената и японските акции показват силна отрицателна корелация през тази година.

Еврото се търгува на нивата окло 1.3260 долара, подкрепяно от по- добрите от очакваното данни за настроенията в еврозоната. По-рано единната валута достигна едноседмичен връх на 1.3280 долара.

Доларовият индекс, измерващ силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 0.4% до 81.803 в понеделник, увеличавайки загубите от 0.6% от петък.

Очакванията, че ФЕД ще обяви началото на намаляването на количеството месечно изкупувани облигации след заседанието си на 17-18 септември, стимулираха долара напоследък и до голяма степен са отговорни за ръста на доларовия индекс от 2.8% от началото на годината. Намаляване на стимулите ще вдигне възвръщаемостта на американските правителствени облигации и ще засили привлекателността на доларовите активи.

Коментари на длъжностни лица от ФЕД показаха, че намаляването на стимулите все още не е изключено.

Докато еврото бе подкрепяно от проучването на инвеститорското доверие Sentix, инвеститорите държаха под око Рим, където италианския сенат е на път да започне дебат на тема трябва ли да бъде изключен бившия премиер Силвио Берлускони от парламента. Ако той бъде отстранен, това може да застраши управляващата коалиция на страната.

Наближаващите избори в Германия също държат в шах валутата на еврозоната.

Доларът спечели 0.5% спрямо йената до 99.57 йени, като преди това достигна връх на 100.10 йени. Еврото се покачи с 1.1% до 132.02 йени.

Спечелването на домакинството на Олимпийските игри през 2020г. от Токио може да се превърне в голям тласък за японската икономика и за министър- председателя Шизо Абе, който се опитва да извади икономиката от десетилетията на дефлация.

Някои анализатори казаха, че слабостта на йената може да се окаже временна, тъй като инвеститорите се страхуват от започването на военен удар срещу Сирия, което би могло да доведе до ръст при по- безопасните във време на пазарна несигурност валути, каквито са йената и швейцарският франк.

Австралийският долар достигна 6- седмичен връх на 0.9224, възползвайки се от данните за търговията на Китай. Китай е най- големият експортен пазар на Австралия. Последно австралийската валута се разменяше на печалба от 0.6% за 0.9264 цента.

Златото спада в очакване на намаляване на стимулите, докато акциите в САЩ реализираха ръст

Златото спадна в понеделник, връщайки част от печалбите, направени през предишната сесия, поради очакванията на пазара, ФЕД евентуално да започне да намалява паричните стимули.

Негативно се отразиха на златото и данните, показващи, че втората най- голяма икономика в света- Китай, е нараснала повече от очакваното през август, което намали привлекателността на кюлчетата в ролята им на сигурно убежище. Американските акции, измерени чрез индекса S&P 500, се покачиха с 1%.

Спекулации, че американската централна банка е решена да намали програмата си за месечно изкупуване на ипотечни облигации на стойност 85 млрд. долара, която е главен поддръжник на цените на кюлчетата, поставиха допълнителен натиск върху златото. Анализатори очакват ФЕД да започне намаляването на стимулите с 10 до 20 млрд. на месец, след края на двудневното си заседание следващата сряда.

Спот цените спаднаха с 0.3% до 1378.91 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 20 цента до 1386.70 долара за тройунция, при обем на търговията от 80 000 лота, по- малко от половината на 30 –дневната си пълзяща средна.

В петък златото спечели почти 2%, след като данни показаха по- бавен от очакваното ръст на работните места през август, въпреки че нивото на безработица достигна 4-1/2 – годишно дъно.

Статутът на златото като безопасно убежище пък отслабна поради затрудненията на президента Барак Обама да сплоти конгреса зад военните действия в Сирия, докато Русия предложи в понеделник на Дамаск да се спасят сами, като предадат химическото оръжие.

Индийските бижутери очакват ръст в доставките на злато тази седмица, след като митническата служба издаде нови правила за вноса.

Търговците на злато наблюдават отблизо апетита на Индия за злато през, обикновено пиковата за търсенето, последна четвърт на годината, след като властите в най- големия потребител на злато в света решиха да ограничат вноса в опит да намалят рекордния дефицит по текущата сметка на страната.

Сред другите благородни метали  среброто падна с 0.7% до 23.33 долара за тройунция. Платината също поевтиня с 0.7% до 1479 долара за тройунция, докато паладият изгуби 2.2% до 682.22 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички