Доларът удари 11-месечен връх срещу йената


Доларът удари 11-месечен връх срещу йената
Снимка:

365

Доларът удари днес 11-месечен връх срещу йената, продължавайки да трупа печалби след умереното подобрение на икономическите прогнози на Федералния резерв, което провокира дилърите да пренебрегнат очакванията за нови монетарни стимули.

Доходността по 10-годишните американски облигации е в близост до три и половина месечния връх, който удари след добрите данни за продажбите на дребно. Това прави долара по-малко привлекателен като финансираща валута за разносна търговия. Японските износители също не изпитват желание да го продават, тъй като очакват още негова сила.

Всички тези фактори придвижиха зелените пари до 83.22 йени, най-високо ниво след април 2011.

От друга страна, скорошните монетарни облекчения на ЯЦБ и търговският дефицит на страната при повишаващо се търсене на горива след ядрената криза, също помагат за растежа в долар/йена, който достигна удивителните 9% от началото на февруари. Не бива обаче да се забравя, че ралито достига нива при които играчите ще търсят изгоден момент за теглене на печалби. Засега обаче каквито и да са корекции изглеждат ограничени до зоната около 82.50.

След окуражаващия доклад за пазара на труда в петък, вчера в САЩ излезе силно повишение от 1.1% на продажбите на дребно, което допълнително доказва подобрението в най-голямата икономика в света.

Признавайки този тренд, Фед незначително подобри прогнозите си, очаквайки умерен растеж през следващите тримесечия и постепенен спад на безработицата, въпреки че тя ще остане на сравнително високи нива. Прогнозите са положителни за рисковите активи, тъй като или икономиката ще продължи да се подобрява или Фед ще инжектира нови ликвидни средства на пазарите.

Допълнителна увереност на пазарите дойде от годишните стрес тестове на Фед показали, че повечето от големите американски банки са ги преминали, което пък доведе до силен растеж на световните борсов индекси. „Стандарт енд Пуърс” 500 затвори на най-високи нива след юни 2008 година.

Обратната корелация между долара и акциите се развали и вероятно ще продължи да е така. По-увереният Фед в комбинация с продължаващи силни икономически новини от САЩ водят до рядко срещано явление, при което има рали на борсите, както и сила на зелените пари. В миналото инвеститорите бяха склонни да продават долари и да купуват високодоходни активи при всяка положителна новина от САЩ. Сега силните цифри се приемат за възпиращи нови действия от страна на Фед, което пък е позитивно за долара.

В Европа, месечният германски индикатор на ЗЕВ показа растеж през март до най-високи нива след юни 2010, което затвърди надеждите, че най-голямата европейска икономика се възстановява от слабостта, в която изпадна.

Евро/долар се търгува на 1.3070 при подкрепа на 1.3054, което е 50% корекция на ралито от 16 януари до 24 февруари.

Единната валута ще среща трудности с пробива на 1.3120-1.3130, където има множество ордери за продажби.

Високодоходните валути, като австралийския долар също изпитват затруднения срещу американската валута независимо от ралито на другите рискови активи. Австралийският долар нарасна срещу еврото и йената, но изпитва затруднения срещу американския си съименик.

В еврозоната по-късно днес ще бъдат публикувани данните за индустриалното производство през януари и за инфлацията през февруари.

11-месечен връх за петрола

Цената на сорта „Брент” завърши във вторник на 11-месечен връх, тъй като подобрените икономически настроения в Германия, нарастващите продажби на дребно в САЩ и намеренията на Фед да задържи лихвите ниски увеличиха оптимизма за икономическия растеж.

След еднодневното заседание Фед потвърди сигналите за сила на икономиката и обяви, че несигурността на финансовите пазари е намаляла.

„Брент” завърши деня с растеж от 88 цента на 126.22 долара за барел, което е най-високо затваряне след 8 април 2001. По време на търговията цената варираше между 125 и 126.79 долара за барел.

Американският лек суров петрол добави 37 цента и завърши на 106.71 долара, а преди това достигна връх от 107.35 долара за барел и интрадневно дъно от 105.67 долара, тествайки по този начин нивата под 10-дневната пълзяща средна на 106.73 и 20-дневната пълзяща средна на 106.01 долара за барел.

Премиумът на английския спрямо американския петрол се затвърди на 19.51 долара. Търгуваните обеми останаха слаби и под 30-дневните средни стойности.

Месечното измерване на ЗЕВ института в Германия показа растеж през март до най-високи нива след юни 2010 година. Продажбите на дребно за февруари в САЩ отчетоха най-голям растеж за последните 5 месеца, но първоначално това доведе до теглене на печалби в петрола, тъй като пазарите отчетоха намалелите шансове за трети рунд от монетарни стимули на Фед.

Данните от САЩ и Германия идват само ден след финалното одобрение на финансовите министри от еврозоната за втория пакет от помощи за Гърция. Основните борсови индекси в САЩ затвориха на многогодишни върхове.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички