Доларът удари тримесечно дъно срещу йената


Доларът удари тримесечно дъно срещу йената
Снимка:

396

Доларът слезе до тримесечно дъно срещу йената днес и по всичко изглежда, че ще отчете спад за пети пореден ден, притиснат от изказванията на Федералния резерв от миналата седмица, че ще задържи лихвите на нулеви нива поне до края на 2014 година.

Решението на Фед провокира масови разпродажби на зелените пари и навреди на доходността по американските ценни книжа, като тази по 5-годишните облигации е едва над стойности, които не са виждани от 60-те години на миналия век.

Доларът слезе до 79.14, тримесечното дъно което удари вчера, притиснат от продажбите на японските износители и фондовете, въпреки че търсенето пък от краткосрочно търгуващи спекуланти оказа известна подкрепа.

Думите на Фед в момента се калкулират от пазара и изглежда, че доларът ще остане притиснат към текущите нива поне до излизащите в петък данни за пазара на труда в САЩ. Все повече анализатори са на мнение, че Фед си проправя път за ново увеличение на количествената маса на парите, което ще окуражи пазарите да използват долара като финансираща валута за разносна търговия.

Слабостта на долара държи дилърите под напрежение, тъй като американската валута се намира много близо до рекордно ниските нива срещу йената от 75.31, които бяха достигнати на 31 октомври. Тогава Токио се намеси решително на пазарите и след масирани разпродажби на йени спря спада.

Доларът ще претърпи поевтиняване при очаквания за количествено увеличение на парите, които ще се засилят, ако данните за работните места в САЩ излязат по-слаби от прогнозираното. В дългосрочен план обаче трудната фискална ситуация в Япония ще ограничи инвеститорите при търсенето на йени. В момента поръчките за покупки са разположени под 76 йени.

Еврото слезе срещу долара с 0.1% до 1.3067 в 7 часа сутринта при продажби от фондове и разширявайки загубите си след продажбите вчера. Те дойдоха с края на месеца при ребалансиране на портфейлите и унищожиха една част от трудно спечелените печалби в предишните дни.

Разпродажбите в евро/долар накара анализаторите да предполагат, че последната сила на единната валута може би е свършила с покачването за януари от 1%, най-добро месечно представяне след октомври. Това становище се потвърждава от втория провал за пробив на основната съпротива при 1.3244, където се намира 38.2% корекция на спада от октомври до януари. Резкият обрат в края на изтеклия месец може би ще означава и нов обрат. Непосредствена подкрепа за еврото е Танкан линията минаваща под дъната от днес на 1.3049 и дъното от вчера на 1.3042.

Докато Гърция изглежда все по-близо до достигане на споразумение по дълга си, ЕЦБ показа нежелание да се съгласи с подобни условия по отношение на собствените си притежания да гръцки облигации.

Пазарите следят внимателно и кроса евро/швейцарски франк, тъй като се намира близо до поставения под от Швейцарската национална банка на 1.20. За последно двойката се котираше на 1.2040, малко над вчерашното дъно на 1.2025, което е най-ниската стойност след решението от септември на швейцарските официални власти.

Златото стабилно заради слабостите на големите икономики

Златото е стабилно днес, след като приключи януари с най-голямо месечно повишение след август. Инвеститорите от своя страна следят данните от големите икономики. Китай оповести по-добри от очакваното данни за производствения сектор. PMI индекса показа умерено покачване през януари и достигна 50.5 спрямо 50.3 през декември. Резултатът е доста над прогнозирания от 49.5.

Краткосрочният тренд при суровините е все още благоприятен, по-специално след резултатите от Китай. Волатилността обаче може да се върне в резултат на несигурността около дълговата криза в еврозоната.

Спот цената е почти без промяна на 1736 долара за тройунция. Вчера беше достигнат двумесечен връх от 1747.39 долара за тройунция.

Надеждите за нови монетарни облекчения в САЩ и еврозоната са големи и това вероятно дава сила и на жълтия метал.

Интересът към физически покупки остава слаб след завръщането на Китай към нормалния ритъм след празниците по случай китайската нова година. Накратко казано при тези цени липсва интерес за покупки.

По-късно през деня излизат данните за производствения сектор в еврозоната и САЩ. Също така ще станат ясни и инфлацията в Европа, както и заетостта, измерена от частните работодатели, в САЩ. Докладите вероятно ще разкрият, че доста икономики са потеглили слабо през новата година заради слабо търсене. Това би поставило под напрежение централните банки, които ще продължат с благосклонните си политики на облекчения, за да подкрепят растежа на икономиките си.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички