Доларът в защитни позиции след данните за икономически растеж в САЩ


Доларът в защитни позиции след данните за икономически растеж в САЩ
Снимка:

430

Доларът падна срещу йената при отварянето на пазарите днес, оставайки в защитни позиции след поевтиняването в петък, когато данни показаха, че американската икономика е нараснала с по-слаб от очакваното темп през първото тримесечие. Долар/йена сутринта беше 97.49, далеч под 4-годишния връх от 99.95 ударен на 11 април, седмица след като Японската централна банка изуми пазарите с радикална програма за монетарни стимули.

В петък долар/йена се обезцени с около 1.3%, когато ЯЦБ се въздържа от оповестяване на нови монетарни инициативи по време на последното си заседание и след като БВП на САЩ за първото тримесечие отчете по-слаб от пазарните прогнози резултат. Той нарасна с 2.5% на годишна база при прогнози от 3.0%. Докладът показа също и забавяне на инфлацията, което дава възможност на Федералния резерв да задържи монетарните стимули. ФЕД, който започва във вторник двудневно заседание, най-вероятно няма да промени покупките си на облигации от 85 милиарда долара на месец.

Освен заседанието на ФЕД, данните за американската икономика през седмицата ще бъдат внимателно следени и по-специално докладът за трудовата заетост в петък. Евро/долар днес се повиши до 1.3048. Нарастващите очаквания, че ЕЦБ може да намали лихвите по време на заседанието си на 2 май, за да подкрепи поразената от рецесия еврозона, ограничават единната валута, която отстъпи позиции след 7-седмичния връх от 1.3202 на 16 април.

Напредъкът в Италия към решаване на двумесечната политическа криза е положителен за еврото, но най-вероятно няма да му даде особена сила. Ляво-центристкият политик Енрико Лета номинира в събота коалиционно правителство, което сложи край на двумесечната патова ситуация. Днес се очаква Лета да изложи плановете на правителството пред парламента, а след това трябва да спечели вотовете на доверие и в двете камари, за да влезе напълно в действие.

Не особено добрите икономически данни подкрепят златото

Златото продължи да нараства и днес и се котира близо до най-високите стойности за последната седмица, тъй като растежа на цената от многогодишното дъно не намали интереса на инвеститорите към благородния метал, което пък доведе до недостиг при физическото предлагане.

Последните лоши стойности за БВП на САЩ увеличиха надеждите, че Федералния резерв ще запази сегашния темп от покупки на облигации в размер на 85 милиарда долара на месец, което дава подкрепа и на златото, което обичайно се използва като защита срещу инфлацията.

Спот цената днес нарасна до 1470 долара за тройунция след спад на 16 април до 1321 долара, което беше двегодишно дъно. Пропадането под 1500 долара породи масови разпродажби и принуди инвеститорите да редуцират активите си във фондовете за търговия със злато. В петък обаче възстановяването достигна 11-дневен връх от 1484 долара за тройунция. Силното търсене от физическия пазар в Азия доведе до недостиг на златни кюлчета, монети и други продукти.

Активите на най-големия фонзд за търговия със злато, базирания в Ню Йорк SPDR Gold Trust, продължиха да падат, което е сигнал, че доверието сред инвеститорите в златото все още не се е възстановило. Тези активи в момента са на най-ниски нива след септември 2009 година.

На другите пазари азиатските индекси напредваха днес, а долара отстъпи пред йената, докато пазарите се подготвят за изпълнена откъм икономически новини седмица и редовни заседания на централните банки в еврозоната и САЩ. Последните сигнали от неособено впечатляващи данни увеличиха аргументите  ФЕД да се въздържи от промени на сегашната си програма по изкупуване на облигации. Централната банка ще обяви решенето от заседанието си в 21:15 часа в сряда. Златото напредна до 11-месечен връх през октомври миналата година, когато ФЕД оповести, че започва трети рунд от агресивни икономически стимули, което повиши опасенията, че печатането на пари от централната банка за изкупуване на активи ще породи инфлация.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички