Доларът задържа високите си нива спрямо еврото и йената


Доларът задържа високите си нива спрямо еврото и йената
Снимка:

492

По време на ранната търговия в понеделник доларът се търгуваше близо до 3 и половина годишният си връх спрямо йената, след забележителния ръст на заетостта в САЩ и номинацията на Харухико Курода за нов президент на Японската централна банка. Курода е известен със своите възгледи за агресивна парична политика.

Оптимистичните данни за икономиката на САЩ дадоха сила на американската валута срещу останалите световни валути, включително и еврото. Данните в петък показаха, че американските работодатели са наели нови 236 хиляди работници, а нивото на безработица в САЩ падна до 4-годишно дъно от 7.7%.

Според пазарни анализатори положителните икономически данни от САЩ показват, че американската икономиката е достигнала необходимата инерция, за да преодолее по-високите данъци и по-големите съкращения на държавните разходи, което ще доведе до намаляване или спиране на облекчената парична политика на Федералния резерв на САЩ по-рано от очакваното.

От Федералния резерв заявиха, че ще продължават да купуват активи, докато перспективите за пазара на труда се подобрят значително. В момента ФЕД закупува облигации на стойност 85 млрд. долара месечно, с което намалява лихвите по дългосрочни заеми и стимулира икономическия растеж.

По-време на ранната търговия в понеделник, доларът се разменяше за 96,24 йени, близо до върха за последните три и половина години от 96,60 йени, достигнат миналия петък.

На срещата си рано в понеделник членовете на Японската централна банка предложиха за управител Харухико Курода, който ще бъде назначен този месец с цел да се търси "ново измерение" на облекчаване на паричната политика на страната.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да намали своя основен лихвен процент, като това изказване допълнително засили спекулациите за бъдещо намаляване на лихвите в Европа.

Английската централна банка се очаква да поднови програмата си изкупуване на активи следващия месец, за да подкрепи крехката икономика на Обединеното кралство.

Доларовият индекс се изкачи на 82,756 пункта, близо до най-високата  си стойност за последните седем месеца от 82,924, достигната в петък.

Спрямо еврото доларът се търгуваше на нивата на затваряне в петък от 1,2995 долара за евро. В петък еврото удари тримесечно дъно спрямо долара на цена от 1.2955 долара.

Рано в понеделник британският паунд се търгуваше над 32-месечното си дъно от 1,4886 долара, достигнато  в петък. Последно паундът се разменяше за 1,4910 долара.

Цената на златото остана без промяна по време на ранната търговия в понеделник

По време на ранната търговия в понеделник цената за златото остана почти без промяна, след като в петък ценният метал поевтиня поради по-добрите от очакваното новини за заетостта в САЩ и перспективите за растеж на световната икономика. Въпреки че ФЕД заяви, че ще продължи своята политика на парично стимулиране на икономиката и през 2013г., което ще доведе до по-висока инфлация, инвеститорите все повече избягват инвестициите в злато и търсят по-рискови инвестиции.

Облекчената паричната политика на Федералния резерв помогна през последните няколко години златото да достигне рекордни нива, тъй като инвеститорите търсят защита срещу надигащата се инфлация, породена от печатането на парични средства от централната банката.

Рано тази сутрин цената на спот златото бе 1580 долара за тройунция, като това бе над двуседмичното дъно от 1560 долара за тройунция, достигнато в петък.

Междувременно бяха изнесени данни, че хедж фондовете в САЩ са намалили нетната си експозиция в златни фючърси и опции с близо 27%, и тя е достигнала най-ниската си стойност от юли 2007г. досега.

Цената на петрола остана без промяна в ранната търговия в понеделник, след като в края на петъчната търговия петролът поскъпна, главно заради очакванията на инвеститорите за глобален икономически ръст след добрите данни за американската икономика.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички