Доларът зае отбранителна позиция след коментари на Фед


Доларът зае отбранителна позиция след коментари на Фед
Снимка:

367

Доларът е в отбранителни позиции след изказването вчера на председателя на Федералния Резерв Бен Бернанке, че ще са необходими нови монетарни облекчения за американската икономика.

Коментарите му, че безработицата е в голяма степен по-скоро циклична и не толкова структурна привлече вниманието на пазарите. Това сигнализира, че количествените улеснения са въпрос на време.

В понеделник коментарите на Бернанке в съчетание с неочакваното повишение на бизнес настроенията в Германия доведе до покупки на рисковите активи, което помогна на еврото и натежа върху йената.

Днес евро/долар поевтиня минимално с 0.1% до 1.3346 след достигнатия вчера едномесечен връх при 1.3368. Съпротива е 1.3373, което е 76.4% корекция на спада от края на февруари до средата на март.

Движенията при американските облигации ще имат ключово значение за долара. Ако покупките им се увеличат и с това спадне доходността им след вчерашното изказване на Бернанке, то доларът ще пострада срещу еврото и останалите валути.

От друга страна опасенията за дълговете в периферните икономики на еврозоната остават и това представлява риск пък за еврото. Ако вниманието на пазарите се насочи съм Испания инвеститорите лесно могат да преминат на вълна избягване на рисковите и покупки на долари. Страховете около Испания нарастват след проблемите на правителството в регионалните избори, които правят задачата на премиера Мариано Рахой по ограничаване на разходите по-трудна.

Двойката евро/йена е стабилна на 110.60 и не е далеч от четири и половина месечния връх при 111.43, достигнат през миналата седмица. Долар/йена също е стабилно на 82.83 и се отдалечи от петъчното дъно на 81.97.

Налице са покупки на зелени пари от хедж фондовете и японските вносители, но също така се говори, че има интерес и за продажби от японските износители на нивата над 83. През последните седмици японските вносители бяха стабилни купувачи, тъй като покупките им на горива нараснаха, заради спирането на повечето ядрени реактори в Япония след бедствието във Фукушима.

Коментарите на Бернанке подкрепиха високодоходните валути, които сериозно пострадаха миналата седмица заради нарастващите опасения за сериозно забавяне на икономиката в Китай. Австралийският долар днес загуби 0.2% срещу американския си съименик до 1.0510 и върна част от вчерашните печалби, когато нарасна с 0.7%. Той обаче остава далеч над дъното от миналата седмица на 1.0336.

При положение, че пазарът все повече очаква количествени облекчения в САЩ, високодоходните валути - австралийски, новозеландски и канадски долар - вероятно ще привличат по-голямо внимание заради по-високата доходност, която имат спрямо американския долар.

Цените на златото и петрола растат след изказването на Бернанке

Златото консолидира днес след голямото покачване вчера, дошло при коментарите на Федералния резерв, които подсказаха ниски лихви за дълъг период от време. Слабият долар също оказва подкрепа. И двете се дължат на мнението на Бен Бернанке, че са необходими нови монетарни облекчения независимо, че американската икономика показа подобрение.

Жълтият метал днес слезе с 3.85 долара до 1688 долара за тройунция при растеж вчера до 1639 долара, което е и най-силното ниво след 13 март.

През следващите няколко дни пазарът най-вероятно ще се опита да тества възходящата посока, въпреки че трудно ще реализира значителен растеж над 1700, като най-вероятно нивата около 1720 долара ще спрат печалбите.

Ралито в понеделник беше точно обратния развой, който преживя златотона 29 февруари, когато отчете най-големия си спад за последните 3 години след липаса на сигнали от Бернанке за нови покупки на облигации.

Ключов за посоката на търговия при златото ще бъде PMI индексът от Китай, който ще бъде оповестен в неделя, данните за трудовата заетост в САЩ през март и разбира се заседанието на Фед, при което ще се гледа за нови сигнали по отношение на количествените облекчения.

При физическия сектор са налице известни продажби, но Индия, която е най-големият потребител не участва, тъй като бижутерите й стачкуват в знак на протест срещу правителствен данък.

Фючърсите на петрола нараснаха в понеделник след коментарите на Бен Бернанке, които увеличиха очакванията, че лихвите в САЩ ще останат дълто време ниски.

Въпреки че Бернанке не даде сигурна индикация за трети рунд на монетарни облекчения, той беше пределно ясен, че Фед не е обърнал курса с агресивните мерки срещу дълбоката рецесия.

Изказването на Бернанке оказа натиск върху долара. Фючърсите за май на лекия суров петрол обаче нараснаха вчера с 16 цента, или 0.15%, за да завършат на 107.03 долара за барел, а търговията през деня беше между 106.19 и 107.32 долара.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички