Долърът поевтиня, след като Фед намали прогнозите си за лихвения процент на САЩ


Долърът поевтиня, след като Фед намали прогнозите си за лихвения процент на САЩ
Снимка: Thinkstock

1858

Доларът поевтиня масово в сряда, след като от Фед сигнализираха, че увеличението на лихвения процент може да се случи още през юни, но намалиха прогнозата си за лихвения процент през следващите години и понижиха прогнозата си за бъдещето на американската икономика.

Щатската валута падна до двуседмично дъно спрямо еврото, йената и швейцарския франк след изявлението на централната банка.

Както се очакваше, Фед премахна израза „търпеливи” от изявлението си по отношение на предстоящото увеличение на лихвения процент, но намали икономическите и инфлационните си очаквания за годината и драстично намали прогнозата си за нивото на лихвения процент през следващите години.

По време на късната търговия доларът достигна двуседмично дъно спрямо франка на 0.9629, преди да се възстанови до 0.9922, реализирайки загуба от 1,8%. Спрямо йената щатската валута изгуби 0,5% до 120.54 йени.

Междувременно еврото също достигна двуседмичен връх спрямо долара на 1.1023, но впоследствие се оттегли до 1.0763, реализирайки ръст от 1,3%.

Щатският долар поевтиня също и спрямо австралийския, новозеландския и канадския долари, като всички те поскъпнаха с повече от 1%.

Преди оповестяването на изявлението на Фед търговците залагаха, че първото увеличение ще настъпи през септември, но сега фючърсите върху лихвени проценти отразяват 67% шанс това да се случи през октомври, съобщиха от CME FedWatch.

„Репликата „търпеливи” може и да беше премахната, но тонът и съдържанието на изявлението на Фед предполагат, че тези, които очакват увеличение през юни са сменили очакванията си за септември, а тези, които са очаквали това да стане през септември също са променили очакванията си” коментираха финансови анализатори.

Златото поскъпна, след като Фед намали прогнозата си за икономическия растеж

В сряда цената на златото нарасна с повече от 2%, реализирайки най- голямото си увеличение от януари насам, след като Фед сигнализира по- предпазливото си виждане за икономическите перспективи на САЩ, което доведе до поевтиняването на долара.

Централната банка отвори по- широко вратата за евентуално увеличение на лихвения процент още през юни, прекратявайки обещанието си да бъде „търпелива” по отношение на нормализирането на паричната политика. Но предпазливите възгледи за бъдещето на икономиката показаха, че банката остава загрижена за здравето на икономическото възстановяване.

Спот златото поскъпна с 1,8% до 1 170.50 долара за тройунция, след като първоначално реализира ръст от 2,2% до 1 174.10 долара, достигайки най- високата си стойност от 9 март до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 0,3% до 1 151.30 долара за тройунция преди изявлението.

Доларът изгуби 1,7% спрямо кошница от валути след изявлението на Фед, помагайки за повишението на цената на златото, коментираха търговци.

Възвръщаемостта на 10- годишните правителствени облигации се понижи над 6,5%, реализирайки най- големия си еднодневен спад от юни 2012 до сега.

Златото, което е нелихвоносен актив, изгуби около 3% от стойността си от началото на годината поради очакванията за увеличение на лихвения процент в САЩ.

Докато американската икономика укрепваше, както е видно от възстановяването на пазара на труда, жилищният сектор остана слаб, което предполага, че от Фед няма да са склонни да се ангажират с агресивен цикъл на увеличения на лихвения процент след първоначалното повишение.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, се понижиха с 0,4% до 747.98 тона във вторник.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 2,6% до 15.97 долара за тройунция, паладият спечели 1,8% до 774.72 долара за тройунция, а платината нарасна с 2,1% до 1 115.20 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички