ЕЦБ успокои пазарите и спря покачването на йената


ЕЦБ успокои пазарите и спря покачването на йената
Снимка:

451

Йената се отдалечи от многоседмичните върхове срещу основните валути, след като официален представител на ЕЦБ намекна за възможността от покупки на облигации. Предстоящата продажба на италиански дълг обаче представлява риск за неспокойните пазари.

Австралийският долар се покачи с над 0.5% срещу зелените пари и йената при излизането на неочаквано силни данни за заетостта в страната, които намалиха опасенията за австралийската икономика, че може да пострада от забавящия се световен растеж.

Дилърите теглеха печалби от японската валута, която напредна в предишната сесия, когато по-рисковите активи бяха притиснати от тревогите около европейската дългова криза. Доходността по испанските облигации все още е близо до 4-месечен връх и на критичните нива от 6%.

Долар/йена тази сутрин беше 80.85 след 6-седмичното дъно на 80.57, докато евро/йена се търгуваше на 106.20 при дъно в сряда на 105.45. Йената се продава от технически търгуващи и макроикономически фондове.

Някои играчи купуваха вчера йената заради подновилите се опасения в еврозоната, но това най-вероятно само разшири корекцията при по-широкия тренд на слабост на йената. Докато евро/йена има възможност за още малко поевтиняване, то стабилизирането на спада на доходността по американските 10-годишни облигации на нива около 2% е сигнал за започване на обратно изкупуване на долари.

Евро/йена е на път да направи решително движение на графиките, тъй като е притиснато между подкрепата при 200-дневната пълзяща средна на 105.86 и съпротивата при върха на облака Ичимоку на 106.29, като малко над нея при 106.41 се намира и 55-дневната пълзяща средна.

Подкрепяйки единната валута, представителят на изпълнителния борд на ЕЦБ Беноа Кьоре заяви, че пазарния натиск върху Испания не е оправдан, а ЕЦБ все още разполага с опцията за покупки на облигации. Тези коментари помогнаха за известно успокоение на пазара на испански облигации.

Нов тест за еврото предстои днес, когато се очаква италианския тригодишен дълг да скочи с 1% до едномесечен връх при местния аукцион. Това би било поредния знак, че страховете на инвеститорите се разширяват от Испания към останалите европейски икономики, поразени от рецесия.

Относително стабилното евро се покачи срещу долара до едноседмичен връх при 1.3158, а днес сутринта се разменяше за 1.3125. Това задържа търговията в рейнджа от последната седмица между 1.3030 и 1.3165.

Австралийският долар се покачи от 1.0305 до 1.0380 срещу зелените пари, което е най-силното ниво за последната повече от една седмица. Катализатор на растежа беше нарастването на заетостта в Австралия през март над всички предварителни прогнози, докато безработицата остана на ниските 5.2%.

Нарастващите очаквания за намаление на лихвите през следващия месец и страховете от рязко забавяне на растежа в Китай, най-големия пазар за износ на Австралия, доведоха до поевтиняване на валутата с 3.7% под върха за тази година на 1.0857, който беше ударен през февруари. Днешните резултати наистина изненадаха, защото контрастират със слабото потребителско доверие. Въпреки това прогнозите за намаление на лихвите през май не претърпяха голяма промяна.

Вниманието на пазарите днес ще бъде насочено към втория силен човек във Фед Джанет Йелен, която ще говори в Ню Йорк за икономическите перспективи и монетарната политиа късно през нощта след 2 часа българско време.

Инвеститорите пасуват на пазара на златото, защото нямат мнение за посоката на движение

Златото се търгува днес около 1660 долара за тройунция, подкрепено от силното евро при намалели опасения за дълговата криза в еврозоната. Инвеститорите обаче остават предпазливи за бъдещето на периферните икономики и очакват развитието на световния растеж.

Според дилърите, жълтият метал ще продължи да консолидира след скорошното рали, което го отдалечи от тримесечното дъно точно под 1610 долара при спекулациите за нови монетарни облекчения на Фед.

Стабилното евро дава известна подкрепа след несигурността около испанския дълг, която беше в известна степен облекчена от изказване на представителя на ЕЦБ Беноа Кьоре за възможни покупки на облигации. Коментарите му стабилизираха единната валута и капиталовите пазари, но перспективите пред еврозоната все още остават мрачни, а разходите за испанския и италианския дълг на относително високи нива.

Ако се появи нова буря на рисковите пазари и разпродажби, то златото би трябвало да се пребори с нея далеч по-успешно от останалите суровини, заради статута на сигурност, който има.

Рано сутринта спот цената беше 1658 долара за тройунция. Инвеститорите днес ще следят аукциона на тригодишни италиански облигации, седмичните данни за безработицата в САЩ, индекса на цените на производителите за месец март в САЩ, както и икономическия растеж в Китай.

Някоя изненада при данните може да породи пробив на златото извън рейнджа, който намали интереса за търговия. Много хора в момента пасуват и изчакват да формират мнение за предстоящата посока.

Физическият сектор остава спокоен, а бижутерите в Индия все още не са увеличили поупките след прекратяването на триседмичната стачка. Вносът на Индия остава слаб и заради слабата рупия и високите цени на метала, които подтискат търсенето.

Китай, който е втория по големина потребител в света след Индия, е внесъл с 20% повече злато от Хонг-Конг през февруари в сравнение с предния месец, което все пак подсказва за зараждащ се интерес към златото.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички