Единната валута се стабилизира


Единната валута се стабилизира
Снимка:

424

Еврото поскъпна минимално днес, след като министър-председателят на Испания спечели одобрение за стриктните мерки.

В същото време канадският долар беше основния губещ в азиатската търговия, заради очакванията, че централната банка може би ще спре агресивните си изказвания след слабите данни за инфлация.

Единната валута се стабилизира около 1.3040 долара, което е минимално над нивата на затваряне в петък, подпомогната от победата в неделя на Мариано Рахой в родната му Галисия, която се приема като отстранено препятствие по пътя към търсенето на международна помощ.

Еврото падаше през последните два дни на миналата седмица след едномесечен връх от 1.3140 и след като Испания не предприе никакви действия да търси помощ по време на срещата на върха на ЕС. Несигурността относно нейното искане на помощ, която да свали разходите за дълг остава, а от тук дилърите очакват търговия в рейндж за еврото. Някои анализатори предвиждат, че еврото има ограничени способности за пробив на върха от септември на 1.3172.

Канадският долар е основния губещ сред 10-те най-конвертируеми валути, падайки до двумесечно дъно, а пазарът се позиционира за по-умерени изказвания от Канадската централна банка след редовното й заседание във вторник. Данни в петък показаха, че инфлацията за септември в страната е на дъно от 1.2%, а това не дава основание на банката да поддържа агресивните си изказвания.

В допълнение, последните данни показаха, че нетните дълги позиции в канадския долар при спекулантите са най-големите сред основните валути и на стойност около 9.5 милиарда американски долара. Това прави канадския долар уязвим към теглене на печалби. Зелените пари скочиха до 0.9949 срещу северния си съсед, а нивото съответства на върха от края на август.

На пазарите нарастват и очакванията за нови стимули от Японската централна банка, когато проведе редовното си заседание през следващата седмица. Това поставя йената под натиск. Някои анализатори обаче са скептично настроени, че ЯЦБ ще предприеме големи действия на 30 октомври и предупреждават срещу поддържането на дълги позиции в долар/йена. Според тях по-разумно е да бъдат закривани, а нови покупки да се правят при спадовете.

Двойката се намира тази сутрин на 79.36, което е много близо до двумесечния връх от четвъртък на 79.47. Според техническите анализатори долар/йена трябва да затвори над 200-дневната пълзяща средна, която в момента преминава на 79.43, за да има продължение на ралито. От гледна точка обаче на паричните потоци, японските износители имат готовност да продават при каквото и да е рали, водещо до нива над 79.50.

Австралийският долар е притиснат по подобен начин от двете страни. Подкрепа при която ще се появят покупки лежи под 1.02, а интерес за продажби над 1.04. В момента котировките са на ниво 1.0329, което представлява малка промяна спрямо затварянето през последния работен ден на миналата седмица. Купувачите на австралийски долари нямат намерение да се увличат и заради предстоящия в сряда доклад за инфлацията, където нова слаба цифра без съмнение ще увеличи очакванията за редукция на лихвите през ноември.

 

Златото все още търси устойчива подкрепа

Златото падна днес до едномесечно дъно преди да нарасне минимално при търсенето му от спекуланти, въпреки че последните ликвидират дълги позиции. Опасенията за състоянието на световната икономика вероятно ще подкрепят цената от по-сериозни спадове.

Спадащите борсови индекси могат да принудят търгуващите да осребряват позиции в жълтия метал, за да покриват загуби и да се насочат към сигурността на долара. Златото ще намери подкрепа при нивата от 1700 долара, където може да има и допълнителни покупки от бижутери преди края на сезона на фестивалите.

Тази сутрин златото се котира на 1726 долара за тройунция след 11-месечен връх в началото на октомври при 1795.36 долара за тройунция. По-рано днес беше ударено дъно от 1713 долара. Подкрепата при 1700 долара дава добри надежди за край на спада в рейнджа още повече, че и другите индустриални метали намират опора при сегашните нива.

Хедж фондовете и големите спекуланти намалиха залозите си за златото до най-ниски нива след края на август, заради неспособността за пробив на нивата от 1800 долара за тройунция. Рекордната цена беше достигната през септември миналата година на 1920 долара за тройунция, когато инвеститорите търсеха метала по време на бушуващата дългова криза в Европа.

Лидерите от ЕС са изправени пред два месеца на тежки преговори за пари, власт и бъдещо управление на еврозоната преди да могат да увеличат доверието, че съществуващата опасност за еврото е намаляла.

Пазарите насочват вниманието си към срещата на Федералния резерв във вторник и сряда, след като ФЕД оповести миналия месец нов рунд от агресивни икономически стимули, които в крайна сметка доведоха до октомврийския връх при златото. Пазарите приветстваха от една страна действията на ФЕД за повече икономически стимули, но мерките подсказват, че американската икономика може би е в по-лошо състояние отколкото се счита.

На другите пазари стана ясно, че днес акциите падат заради намаленото желание за рискови покупки след слабите печалби на водещите американски компании и по-големия от очакваното спад на износа на Япония. Той е ключов компонент от третата по големина икономика в света. Еврото се купува около 1.3040 долара, след като се оттегли от върха през миналата седмица на 1.3140 и засега остава в рейнджа 1.28-1.32.

Във физическия сектор бяха налице слаби покупки от бижутери на азиатските пазари, като топ потребителя Индия вероятно ще увеличи покупките си заради сезона на фестивалите.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички