Египетската лира вече ще се търгува свободно


Египетската лира вече ще се търгува свободно
Снимка: iStock/Guliver

5628

Властите в Египет предприеха безпрецедентна стъпка - те позволиха свободното участие на египетската лира във валутната търговия.

Централната банка на страната обяви в комюнике решението си да въведе плаващ курс на лирата, за да гарантира "паричната и бюджетната стабилност". Мярката е част от програмата за икономически реформи, предаде AFP.

Местната валутата бе девалвирана с 48%. По този начин бе отговорено на ключово изискване на Международния валутен фонд (МВФ), който от своя страна ще отпусне на Египет 12 млрд. долара заем. Централната банка обяснява в днешното си комюнике, че "либерализирането" на обменния курс е част от по-обхватен план за реформи, които ще гарантират макроикономическата стабилност чрез постигане на бюджетно консолидиране. Политиката на строги икономии, която е условие за получаване на кредита, включва реформи като намаляване на държавните субсидии и налагането на нов данък добавена стойност.

Египет все още се опитва да възстанови икономиката си след свалянето от власт на диктатора Хосни Мубарак през 2011 г. и последвалите сблъсъци и неуредици. Baлyтнитe peзepви ca ce cтaбилизиpaли пpeз тaзи гoдинa, нo тe вce oщe ca с близо 50 нa cтo пoд нивaтa cи oт вpeмeтo нa Myбapaĸ. Голяма част от тези суми бяха похарчени в подкрепа на египетската лира спрямо щатския долар.

Развитите икономики, особено в Европа, се интерсуват живо от ситуацията в Египет поради опасения, че още по-тежка криза ще предизвика вълна от бежанци от страната. 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички