Еуфорията около еврото продължава


Еуфорията около еврото продължава
Снимка:

404

Еврото се търгува под едномесечния връх срещу долара, търсейки нов стимул за тест на върха от миналия месец, докато йената се намира на двумесечно дъно срещу долара, тъй като спекулантите залагат на нови стимули от страна на Японската централна банка.

Единната валута не показа на практика никаква реакция към срещата на върха на ЕС, където лидерите постигнаха известен напредък в утвърждаването на единен банков надзор за валутния блок, но, както се и очакваше, говориха малко за непосредствените планове относно Испания и Гърция.

Евро/долар се котира на 1.3069 при едномесечен връх в сряда на 1.3140. Отстъплението е слабо предвид съпротивата при 1.3173. Пробив на това ниво ще доведе еврото до височини, които не е достигало от началото на месец май.

Настроенията бяха за кратко помрачени в четвъртък след излизането на резултатите на Гугъл, които се оказаха доста по-ниски от предварителните очаквания. Драмата беше още по-голяма, защото резултатът излезе преждевременно по време на търговската сесия и причини обезценка на акциите на Гугъл с 9% преди да се задейства стоп на търговията.

Това развитие даде на валутните пазари аргумент за теглене на печалби в еврото и високодоходните валути, които напредваха през тази седмица заради разговорите за кредитна линия за Испания и решението на Муудис да запази кредитния рейтинг на страната без промяна.

Изследване на специализирана фирма показа, че пазарът като цяло се подготвя стратегически за широка рейнджова търговия в евро/долар, докато тактически има готовност да продава при ралитата.

Срещата на върха на ЕС почти не подкрепи еврото, а дилърите дори бяха объркани относно точните споразумения на участващите в нея. По-рано френски източник заяви, че директна рекапитализация на затруднените банки от Европейския механизъм за стабилност може да започне през първото тримесечие на 2013, но източник от правителството на Германия съобщи, че това е малко вероятно.

Стратези споделиха, че справедливата цена на еврото, базирана на корелацията с настроенията на бизнеса в Германия, трябва да е под 1.30 срещу долара. Последните покупки на единната валута се дължат на еуфорията от третия рунд на количествената програма на Фед и програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации. В същото време обаче се пропуска, че германската икономика, която е основен двигател на европейската, отслабва и допълнително поскъпване на еврото ще бъде извън икономическите фундаменти.

Все пак еврото е на път да завърши седмицата с поскъпване от 1% срещу долара и почти 2% срещу йената, докато инвеститорите закриват къси позиции, които откриха при опасенията за разпадане на еврозоната. Намалелите опасения в еврозоната и последните силни данни от САЩ доведоха йената до 5-месечно дъно срещу еврото и 2-месечно дъно срещу долара. Днес котировките са 79.30 в долар/йена и 103.68 в евро/йена.

Спекулантите продаваха японската валута през последните дни заради очакванията, че централната банка ще предприеме нови облекчения по време на следващото си заседание на 30 октомври, след като направи така и през миналия месец. Покачването на долара обаче вероятно ще се забави над сегашните нива, тъй като японските износители ги използват за продажби. Непосредствена съпротива е върха от август на 79.66.

Златото все още не може да поднови растежа

Златото отстъпи печалбите от нощната търговия, тъй като борсовите индекси в Азия спаднаха след тридневно рали, а инвеститорите направиха пауза преди резултата от срещата на върха в еврозоната, чиято цел е да разреши дълговата криза, което може да помогне на еврото.

Последните приети стимули от централните банки увеличиха привлекателността на жълтия метал като средство за защита срещу инфлацията и доведоха цените до 11-месечни върхове, от 1795.69 долара за тройунция в началото на октомври. По-късно обаче съвземането на долара и несигурността в Европа намалиха печалбите.

Днес златото удари интрадневен връх при 1743 долара, но по-късно отстъпи към 1737 долара и се насочва към втора поредна седмица на спад. Абсолютният рекорд беше поставен през септември миналата година на 1920 долара за тройунция.

Златото следва отблизо движенията на валутите и подобряващите се настроения около еврозоната оказаха подкрепа на еврото и притиснаха долара, което направи суровините деноминирани в долари по-привлекателни за купувачите с други валути.

На физическия пазар търговията днес е слаба. Възможно е да има сезонно увеличение на търсенето от Индия, която навлиза в сезона на фестивалите, но то вероятно ще е по-слабо в сравнение с миналата година, освен ако индийската рупия не поскъпне. В този период се провеждат и много сватби, а златните бижута са съставна част от зестрата, която индийските родители дават на дъщерите си за сватбените тържества.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички