Еврото достигна 11-годишно дъно след края на изборите в Гърция


Еврото достигна 11-годишно дъно след края на изборите в Гърция
Снимка: Thinkstock

1156

Еврото достигна 11-годишно дъно спрямо долара в понеделник, след като настроената против икономиите гръцка партия СИРИЗА спечели предсрочните избори, повеждайки Атина към сблъсък с международните кредитори.

Единната валута падна до 1.1098 долара, ниво последно видяно през септември 2003, но впоследствие възвърна част от печалбите. Официалните прогнози показаха, че СИРИЗА е на път да спечели 149 от 300 места в парламента.

Спрямо йената, единната валута падна до 130.16 йени, отново достигайки 11- годишно дъно. Еврото поевтиня също и спрямо паунда, достигайки 7- годишни дъно на 74.06 пенса.

В краткосрочен план търговците ще се опитат да преценят дали СИРИЗА ще си осигури абсолютно мнозинство, което би увеличило риска от охлаждане на отношенията на Гърция с европейските кредитори.

Но според някои анализатори в дългосрочен план въздействието може да бъде по- нюансирано, тъй като повечето инвеститори очакват, че лидерът на СИРИЗА- Алексис Ципрас, в крайна сметка ще започне да работи заедно с Европейския съюз и останалите международни кредитори.

Еврото остана в отбранителна позиция след края на заседанието на ЕЦБ в четвъртък, когато бяха обявени параметрите на програмата за количествени облекчения.

То бе драматично разпродавано от 1.21 в началото на годината и изгуби повече от 3% спрямо долара само през последната седмица в резултат на агресивните мерки на ЕЦБ за изкупуване на активи, целящи да подкрепят икономиката в региона.

Загубите на единната валута оказаха сериозна подкрепа на щатския долар, като доларовият индекс нарасна до 95.186, доближавайки се до 11- годишния връх на 95.331, достигнат в петък.

Спрямо йената, която също се възползва от търсенето на безопасни активи след края на изборите в Гърция, доларът остана без съществена промяна на 117.64.

Австралийският долар падна до 0.7850, което е най- ниската му стойност от средата на 2009, докато новозеландският му съименник слезе до почти 3- годишен връх на 0.7407.

Златото се доближи до 1 300 долара, след като изборите в Гърция разпалиха търсенето на безопасни активи

Златото се изкачи до 5- месечен връх, след като победата на, настроената против строгите икономии, гръцка партия, СИРИЗА породи страхове от подновяване на нестабилността в Европа, предизвиквайки повишено търсене на безопасни активи.

Лидерът на партията, Алексис Ципрас, бе на път да стане първият министър- председател на правителство в еврозоната, което открито се противопоставя на условията по спасителния план за Гърция, наложен от ЕС и МВФ по време на икономическата криза.

Европейските лидери заявиха, че Гърция трябва да спази условията на спасителната сделка на стойност 240 млрд. евро, но Ципрас обеща в кампанията си, че ще се опита да предоговори огромния дълг на страната, увеличавайки възможността за конфликт с партньорите си от еврозоната.

След отварянето на пазарите еврото достигна 11- годишно дъно. Американските фючърси върху акции също поевтиняха.

Спот златото остана стабилно на 1293.78 долара за тройунция, след като по- рано през сесията бе поскъпнало с 0,4%.

Благородният метал направи добър старт на годината, като спечели 9% от началото на месеца до сега, до голяма степен благодарение на засиленото търсене на безопасни активи, разпалено от спадащите цени на петрола и несигурността в Европа.

Подобрението в инвеститорските настроения бе видно и от техните позиции. Спекулантите увеличиха залозите в полза на златото на пазара на опции и фючърси за четвърта поредна седмица, докато запасите на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, също нараснаха.

Азиатският контракт върху злато на CME Group започна търговия в Хонг Конг в понеделник като нов участник в състезанието за това кой ще се превърне в ценови еталон за региона.

Стартирането на договора подчертава желанието на региона да има еталон, който да отразява местната ценова динамика, макар ликвидността да се оказа проблем.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички