Еврото достигна 2-седмичен връх след заседанието на ЕЦБ


Еврото достигна 2-седмичен връх след заседанието на ЕЦБ
Снимка: Pixabay

2905

Еврото достигна най-високото си ниво от две седмици насам, след като от Европейската централна банка не предприеха промени по монетарната политика. От институцията оставиха основният лихвен процент без промяна и се въздържаха от коментар относно разширяването на програмата за количествени улеснения. Председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди за несигурността около напускането на Великобритания, но каза, че засега допълнителни действия не са необходими.

В резултат единната валута поскъпна спрямо долара, достигайки 1.1326. Това е най-високото ниво от 26 август насам. От въвеждането на програмата за количествени улеснения през януари 2015 до сега, евротое поевтиняло с 3%. От началото на тази година обаче единната валута е поскъпнала с 4% спрямо зелените пари.

Йената нарасна срещу американската валута, достигайки 101.60 като по този начин успя да запази покачването от 3%, реализирано през последните четири дни. Японската валута получи подкрепа от изказванията на Курода, който заяви, че от институцията може да разширят монетарните стимули този месец.

Австралийският долар отчете повишение, след като данните за вноса в Китай за август бележат ръст. Австралийската валута достигна 3- седмичен връх на 0.7716.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути удари 2- седмичен минимум, достигайки 94.465 пункта.

Ръст при доходността по щатските облигации

Доходността по 2-годишните американски облигации нарасна с 3.6 базисни пункта до 0.77%. 10- годишните дългови книжа се повишиха с 6 базисни точки до 1.599% на фона на разпродажбите, които започнаха в Европа след решението на ЕЦБ да не разширява програмата за количествени улеснения. Основният лихвен процент също бе оставен без промяна.

Фондовите пазари в САЩ и Европа на червено

Водещите европейски индекси записаха понижение по време на търговията вчера. Най-слабо представяне имаше DAX 30, койтоспадна с 0.72% до 10 675.29 пункта. Британският FTSE 100 успя да приключи търговията на зелена територия, отчитайки повишение от 0.18% до 6 858.70.

На Уолстрийт Dow Jones се понижи с 0.25%, а S&P 500 загуби 0,2% от стойността си. Най-големите загуби дойдоха от сектора на имотите (1-2%) и технологичният сектор (-0.9%). В същото време сектора на услугите отчете ръст от 0.4%, на здравеопазването 0.1%, а енергийния сектор нарасна с 1.7 на сто, подкрепен от скока в цената на черното злато.

При акциите, книжата на Apple се понижиха с 2.6%, след като от компанията заявиха, че няма да публикуват през първия уикенд данни за първите продажби на iPhone 7.

Ценните книжа на Bookstore chain Barnes & Noble Inc. спаднаха с 4.1% след слаби данни за приходите на компанията.

Hewlett Packard Enterprise Co. (-3.2%) обавиха плановете си за сливането с Micro Focus International Plc (+14.7%). Стойността на сделката се очаква да бъде около 8.8 млрд. долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички