Еврото достигна 3-седмично дъно срещу долара


Еврото достигна 3-седмично дъно срещу долара
Снимка:

522

Еврото падна до 3-седмично дъно срещу долара, тъй като официалните лица в ЕС обмислят да забавят спасителния пакет за Гърция, въпреки че задлъжнялата страна прие исканията на международните кредитори.

Няколко души от ЕС заявиха в сряда, че еврозоната изучава начините за отлагане на част или дори на цялата програма, докато минат изборите през април в Гърция, като в същото време се избегне фалита.

От това попадна под натиск единната валута, тъй като не е ясно дали Атина ще разполага с нужните средства, за да посрещне плащанията по облигациите на 20 март. Гърция има да изплаща 14 милиарда евро в този ден, сума която не може да плати без помощта на международните кредитори. Не е ясно и как банкерите ще могат да задържат програмата за по-късна дата без да предизвикат хаотичен фалит. Тази несигурност спря и еврото от растеж при новината, че лидерите на партиите в Атина са приели последните две искания, които бяха поставени от кредиторите, за да бъде отпусната помощтта.

Евро/долар слезе днес до 1.3007, пробивайки по този начин важната подкрепа при 38.2% корекция на ралито от тази година, която се намира при 1.3056, както и 1.3052, където пък преминава 55-дневната пълзяща средна. 50% на същото рали е следващата подкрепа и се намира на 1.2974. Еврото слезе и до 102.03 йени, неспособно да преодолее важната съпротива при 90-дневната пълзяща средна на 102.74 и върха на Ичимоку облака при 102.79. Долар/йена се търгуваше под три и половина месечния връх от сряда на 78.67 и се стабилизира около 78.40.

Докато ясния пробив през тази седмица на 200-дневната пълзяща средна в долар/йена даде подкрепа на биковете, някои анализатори предупредиха, че е преждевременно да са каже дали това ще доведе и до по-нататъшно нарастване на долара. През последните години двойката многократно е пробивала 200-дневната пълзяща средна, но много пъти това са се оказвали фалшиви сигнали за очакващите възходящ тренд.

Стенограмата от януарското заседание на Фед не съдържаше изненади и показа, че някои официални лица очакват скоро нов рунд от покупки на облигации от централната банка, за да се подкрепи американската икономика. Очакванията, че Фед скоро ще предприеме трето облекчаване на монетарната политика доведоха до прогнози за дълго време стоящи ниски лихви. Долар/йена има висока корелация с разликите по доходността плащана в Япония и САЩ като двегодишният спред най-често се движи в тандем с валутната двойка.

Американският Конгрес достигна до споразумение да разшири намалението на данъците по доходите преди края на тази година. Това обаче едва ли ще даде нови стимули за покупки на долари, тъй като пазарите очакваха подобно развитие.

Австралийският долар скочи след излезли данни показали, че заетостта в Австралия се е покачила с 46 300 работни места през януари. Това е далеч повече от предварителните прогнози за ръст от 10 000. Съмненията обаче за спасителния пакет за Гърция подкопаха търсенето на рискови активи и валутата слезе с 0.2% срещу американския си съименик до 1.0680 Новозеландският долар поевтиня с 0.8% срещу зелените пари до 0.8265.

Златото пое по път, различен от този на еврото

Златото нарасна в сряда, след като Китай се ангажира да продължи да инвестира в правителствения дълг на еврозоната, което увеличи привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлацията породена от голямата ликвидност във финансовата система.

Жълтият метал спря да се движи в тандем с еврото и акциите независимо, че се отдалечи от върховете за деня, когато доларът възстанови загубите си при новината, че финансовите лица в еврозоната обмислят отлагане на втория пакет от помощи за Гърция.

Златото поскъпна с 1% след изказването на управителя на Китайската централна банка, че Китай и другите нововъзникващи икономики като Бразилия, Русия и Индия изчакват точното време, за да помогнат на Евросъюза, но и добави, че няма конкретни обещания за свежо финансиране. Поемането обаче на такъв ангажимент от Китай е достатъчно да даде сила на златото и да увеличи потенциала за нарастване цените на суровините и металите.

Спот цената завърши деня с покачване от 0.4% до 1725 долара за тройунция. Златото получи подкрепа и от печалбите на петрола, докато еврото и борсовите индекси паднаха след първоначалните ралита. Не трябва обаче да се забравя, че металът следваше движенията на другите рискови активи през последните месеци, тъй като бурите на пазара предизвикани от кризата в еврозоната принудиха инвеститорите да продават злато, за да покриват загубите си на другите пазари.

Така корелацията между златото и някои рискови активи е много висока в краткосрочен план и повече отколкото търгуващите очакват. Златото продължава да се търгува в 60% до 70% от времето като алтернативна валута, което означава, че се използва като място за по-добро съхранение на стойността отколкото при истинските валути, които пострадаха от изключителното увеличение на ликвидността.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички