Еврото достигна четиримесечно дъно спрямо долара


Еврото достигна четиримесечно дъно спрямо долара
Снимка:

394

Еврото поевтиня спрямо щатския долар и японската йена в понеделник, след като еуфорията от финансовата сделка на Кипър с международните кредитори бързо премина в тревожни опасения за банковия сектор в региона. Европейската валута рязко намали стойността си, след като холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, който оглавява еврогрупата, заяви пред "Ройтерс" и "Файненшъл таймс", че спасителната програма, договорена за Кипър представлява нов шаблон за решаване на финансовите проблеми и на други страни от еврозоната, които може да се наложи да преструктурират своите банкови сектори по подобие на Кипър.

По-късно, след своето недостатъчно обмислено изказване, Дейселблум се опита да се коригира, заявявайки, че Кипър е конкретен случай със специфични предизвикателства и проблеми.

От еврогрупата заявиха, че: "Макроикономическите корекции в Кипър са направени специално за конкретния случай и няма да са модели или шаблони за останалите страни в еврозоната". Закъснелите пояснения от евролидерите обаче не помогнаха на европейската валута, която се срина до 4-месечно дъно спрямо долара.

Според анализатори страхът от данъка върху депозитите в закъсалите периферни европейски икономики може да предизвика масово прехвърляне на средства към германски и американски банки, което представлява реален риск за разпадане на еврозоната.

Еврото отстъпи с повече от 1% за деня срещу щатския долар, достигайки до 4-месечно дъно от  1,2829 долара. В края на деня европейската валута се разменяше за 1,2850 долара, като по-рано сутринта бе достигнала връх за сесията от 1,3048 долара. Спрямо йената, еврото отстъпи с 2% за деня, достигайки дъно от 120,08 йени. В края на деня еврото се търгуваше за 121,05 йени, като по-рано сутринта достигна връх от 123,85 йени.

Според пазарни анализатори през следващите седмици от значение за еврото ще бъде размера на отливи на капитали от Италия и Испания, тъй като вложителите са изправени пред сериозната заплаха от загуба на депозити в страните от еврозоната с проблеми в банковата система. Страховете се покачиха, след като Кипър се съгласи да затвори втората си по големина банка и нанесе тежки загуби на неосигурените вложителите, включително заможни руснаци. Цялата ситуация сериозно ще усложни усилията на Европейската централна банка да стабилизира финансовите пазари в региона.

Според техническия анализ преминатата от еврото ключова подкрепа от 1.2880 долара, която е средната точка между най-ниската стойност на еврото от юли 2012 г. и най-високата стойност на еврото от февруари 2013 г. може да доведе до спад на европейската валута към следващата подкрепа на ниво от 1,2600 долара.

Притесненията за забавяне на икономическия растеж в еврозоната, политическата несигурност в Италия и перспективите за облекчена парична политика на ЕЦБ през следващите месеци в подкрепа на икономическият растеж също се очаква да се отразят негативно върху еврото.

Американският долар падна до 94,11 йени, но повечето пазарни анализатори очакват ново поскъпване на щатската валута, след представяне на новите стимули за агресивна парична политика от страна на Японската централна банка на следващото си заседание на 3-4 април, което ще е под ръководството на новия управител Харухико Курода.

Златото със спад след срива на европейските фондови пазари

Цената на златото се понижи в понеделник, след като сделката за избягване на финансовия колапс на Кипър и непремерените изказвания на лидера на еврогрупата, Йерун Дейселблум доведоха до хаос на европейските фондови пазари. Търговията в понеделник бе с голям обем, като ценният метал рязко поевтиня след коментарите на холандския финансов министър Йерун Дейселблум. Все пак в края на деня Дейселблум коригира своето изказване и златото възвърна голяма част от загубеното. В подкрепа на златото бе и изказването на президента на ФЕД, Бернарке, че американската централна банка ще продължи паричното стимулиране на икономиката.

Спот цената на златото в края на деня бе 1604 долара за тройунция, след като по-рано достигна едноседмично дъно от 1589 долара за тройунция.

Повечето пазарни анализатори бяха озадачени от спада на златото, поради очакванията, че ценният метал ще се повиши при евентуални проблеми в еврозоната и отслабване на еврото. Именно европейскта дългова криза доведе до върха от 1920 долара за тройунция през 2011г.

Според анализатори ключово за цената на златото е нивото от 1615 долара за тройунция, което въпреки опитите не бе преминато през последните сесии.  

Дневният обем на търговия бе 325 000 лота, което бе най-големия дневен обем от ноември досега.

Щатският петрол поскъпна в понеделник с 1% за деня след новините за постигнатата финансова сделка между Кипър и международните кредитори. Цената на лекия суров петрол се покачи с 1.10 долара за барел до 95,10 долара за барел, като по-време на сесията цената на петрола достигна връх от 95,89 долара за барел.

Силата на долара помогна да се запази ралито в цената на петрола, въпреки че  финансовите пазари претърпяха загуби от непремереното изказване на лидера на еврогрупата Йерун Дейселблум, че Кипър е модел за решаване на проблемите в банковите сектори на страните от еврозоната. Според пазарни анализатори все пак основната новина за цената на петрола бе оставането на Кипър в еврозоната.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички