Еврото достигна двуседмични върхове срещу долар и йена


Еврото достигна двуседмични върхове срещу долар и йена
Снимка:

510

Еврото се търгува на близо двуседмични върхове срещу долара и йената, подкрепено от продължаващото покриване на къси позиции след успешните продажби на облигации в Испания и Франция, които увеличиха търсенето на рискови продукти.

Дилърите са на мнение, че закриването на позиции може да доведе до продължение на поскъпването на единната валута в близък план като една възможна цел е 1.3077, върха на валутата през януари.

Преговорите между Гърция и кредиторите й относно размяната на дълг носи известен риск за еврото, но каквато и да е положителна новина от Атина може да накара инвеститорите да съкратят допълнително късите си позиции в еврото.

Евро/долар е почти без промяна на 1.2965 в 7 часа сутринта, а по време на азиатската търговия достигна 1.2973, което е най-високо ниво след 4 януари и повишение от 2.8% спрямо 17-месечното дъно от миналата седмица на 1.2624.

Евро/йена е 99.92, а през нощта единната валута изравни двуседмичния връх от вчера на 100.05. Тук поскъпването след 11-годишното дъно от 97.04 на 16 януари е 3.1%.

Испания премина най-големия си тест вчера, продавайки повече отколкото очакваше дългосрочен дълг. Аукционът във Франция също привлече силно търсене, което сигнализира, че пазарите в голяма степен са пренебрегнали намалението на кредитните рейтинги в еврозоната от „Стандард енд Пуърс” през миналата седмица.

Еврото на първо време ще тества 1.30, но по време на азиатската търговия имаше проблеми с преодоляването му, независимо че някои инвеститори съкращаваха късите евро позиции преди празниците по случай китайската нова година през следващата седмица. Получи се така, че скъсилите на нивата от 1.28 и 1.29 се видяха принудени да закриват позиции, но пък от друга страна има и доста желаещи, които при 1.30 скъсяват.

Дилъри предупреждават, че единната валута си остава в низходящ тренд и само пробив на октомврийското дъно от 1.3145 би предположило, че поне засега се е формирало дъно. Играчите са настроени за низходящи движения на еврото през следващите месеци, заради продължаващите опасения свързани с европейската икономика, която може би е изпаднала в рецесия, както и заради ограничения напредък по отношение на фискалната консолидация в съюза.

Еврото и чувствителния към рискови ситуации австралийски долар пренебрегнаха новината, че фабричното производство в Китай е започнало вяло 2012 година. PMI индексът, най-ранният индикатор за активността в индустриалното производство, беше 48.8 през януари, което е незначително подобрение спряво стойностите от декември на 48.7. Австралийският долар се разменя за 1.0405 срещу американския си съименик, което не е далеч от върха в началото на седмицата на 1.0450, най-висока стойност за последните повече от два месеца.

Долар/йена е стабилно на 77.09 и се търгува в близост до горната граница на рейнджа от януари 76.30-77.34.

Спря растежът на златото, но металът е добре подкрепен от силата на еврото и борсовите индекси

Златото спадна днес, докато спекулантите теглеха печалби от последните покачвания, но стабилното евро и нарастващите борсови индекси ограничават спада на метала, който е на път да отчете трета поредна седмица на печалби, най-добра подобна серия след ноември.

Потребителите от Китай помогнаха за растежа до едномесичен връх през тази седмица, но покупките започнаха да намаляват преди започващите другата седмица почивни дни по случай празниците за китайската нова година.

До този момент цената е поскъпнала с 5% след Нова година, а днес в 7 часа сутринта отчиташе спад от 0.50 долара до 1656 долара за тройунция. В четвъртък жълтият метал удари едномесечен връх от почти 1670 долара за тройунция, най-силно ниво след средата на декември, но последва спад заради слаби данни за инфлацията в САЩ.

Миналия септември златото удари рекордни стойности от 1920 долара за тройунция. До този момент и през новата година се представя добре и паузата в растежа се разглежда като добра за покачвания към нови рекорди. В посока нагоре първа съпротива са нивата от 1680 долара за тройунция. Намалелите физически покупки от Китай пък могат да доведат до минимален спад, при който първа подкрепа е 1600 долара за тройунция, а понижение под нея изглежда малко вероятно.

Акциите разшириха печалбите си по време на азиатската сесия до нови двумесечни върхове, докато успешните аукциони на европейски дълг и сигналите за все по-близка сделка между Гърция и кредиторите й намалиха опасенията относно способностите за рефинансиране на Стария континент и повишиха търсенето на рискови активи.

Златото често следва движенията на еврото и акциите, заради статута си на сигурен актив, който позволява на спекулантите да продават метала и с получените пари да покриват загубите си на другите пазари, по-специално във времена на несигурност.

Междувременно „Дженеръл Мотърс” си върна короната на производител номер 1 на коли в света за първи път след 2007 година, след като продаде в света над 9 милиона автомобила през 2011 година.

На пазара на енергийните продукти американския лек суров петрол остана стабилен в Азия и на нива от 100.40 долара за барел. Вчера запасите на бензин в САЩ отчетоха увеличение за трета поредна седмица.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички