Еврото губи в борбата със зелените пари


Еврото губи в борбата със зелените пари
Снимка:

3104

Еврото пада срещу зелените пари и се търгува близо до рекордните дъна срещу австралийския долар, притиснато от опасенията за фискалните неволи в Испания и последните намаления на краткосрочните лихви в еврозоната.

Слабото търсене по време на аукцион в Испания доведе в четвъртък доходността по 10-годишните облигации до над 7% за първи път след повече от една седмица. Това увеличи съмненията относно способностите на Мадрид да избегне искане за помощ.

Коментарите на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле не помогнаха на единната валута. Шойбле заяви, че финансовите проблеми в Испания далеч не са свършили и че правителството в крайна сметка ще бъде отговорно за европейските помощи за испанските банки.

Евро/долар спадна до 1.2260, оставайки над 2-годишното дъно от 1.2162, което удари миналата седмица. Евро/австралийски долар слезе на 1.1768 и приближи рекордното дъно за всички времена от 1.1735, което удари вчера.

Освен страховете на инвеститорите около европейската дългова криза, на еврото вреди и намалението на лихвите на ЕЦБ по-рано този месец до нулеви нива. Това възроди разносната търговия, а в този случай еврото е използваната валута за финансирането на покупки.

В допълнение, факта че доходността по двегодишните германски и холандски облигации стана наскоро негативна, породи спекулации за възможно изтегляне на парични потоци извън европейските активи.

Евро/йена е 96.45 при дъно вчера на 96.13, което беше най-ниска стойност след 1 юни. Долар/йена нарасна минимално до 78.70, подкрепено от покриването на къси позиции и това го отдалечи от вчерашното 6-седмично дъно на 78.42.

Като цяло на пазарите се оформя все по-трайната тенденция еврото да е най-слабата валута.

Златото задържа печалбите от вчера

Златото се търгува около 1580 долара за тройунция, задържайки печалбите от вчерашния ден, когато слабите данни от американската икономика увеличиха шансовете за нови монетарни стимули на Федералния резерв, които биха провокирали търсене на метала.

Спот цената е почти без промяна на 1583 долара за тройунция и е на път да отчете спад за седмицата от 0.5%.

Забавянето на икономическата активност в САЩ в началото на третото тримесечие става все по-упорито. Този път фабричната активност в средноатлантическия регион спадна през юли за трети пореден месец, а новите молби за помощи за първоначална безработица се увеличиха през миналата седмица.

Според икономистите, световната икономика ще изпитва сериозни трудности през тази година заради неблагоприятните тенденции, идващи от поразената от рецесия Европа, но през 2013 година би трябвало да отчете по-голям растеж.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел лесно спечели парламентарен вот в четвъртък за спасителен пакет от помощи в еврозоната за испанските банки, въпреки нарастващите безпокойствия в нейната десноцентристка коалиция за растящите разходи върху германския данъкоплатец.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust спаднаха с 0.72% до 1257.054 тона, което е най-ниско ниво за последните почти шест месеца.

Американските борсови индекси се повишиха в четвъртък за трети пореден ден, благодарение на печалбите на технологичните компании и очакванията за нови монетарни стимули.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80029
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.15144
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички