Еврото и доларът остават под натиск


Еврото и доларът остават под натиск
Снимка:

358

Еврото остана без промяна по време на азиатската сесия, но изпита напрежение след коментарите на канцлера на Германия Ангела Меркел, които възобновиха опасенията за дълговата криза в еврозоната. От това се възползва йената.

Меркел заяви в интервю, което беше поместено на сайта на нейната християн-демократическа партия, че европейския проект все още не е оформен по начин по който да е сигурно, че всичко ще излезе както трябва и че има още много работа да се свърши.

Въпреки че Меркел добави, че е оптимист за крайния успех, забележките й оказаха натиск върху единната валута, която достигна реордно ниски стойности срещу австралийския долар и три и половина годишно дъно срещу стерлинга.

Натискът върху долара също се запази, тъй като коментарите на председателя на Федералния резерв запазиха вероятността за нови облекчения в САЩ. Бен Бернанке в изказване пред Конгреса повтори становището си от предния ден и подчерта готовността на банката да подкрепи икономиката ако е необходимо, без обаче да очертае специфични мерки и подчертавайки слабостта на пазара на труда.

Евро/долар минимално нарасна и е на 1.2289 след дъното вчера на 1.2216, както и над 2-годишното дъно от миналата седмица на 1.2162. Кросът евро/йена е на 96.57 след спад до 96.49 и приближава вчерашното дъно от 96.49 и 6-седмичното дъно от понеделник на 96.17. Евро/австралийски долар се срина до рекордно ниски стойности за всички времена от 1.1817.

Евро/паунд е 0.7845, което не е далеч от 0.7827, дъно от вторник и сряда и най-ниска стойност след ноември 2008 година. Разносната търговия започна много сериозно да тежи на еврото, което се използва за финансиране на покупки на други активи.

Освен ако не се подобрят рисковите покупки, портфейлите с дългосрочна ориентация ще фаворизират валутите с по-висока доходност, където стойността изглежда справедлива, като например в Бразилия.

Долар/йена е 78.55 след спад до 78.46, най-ниска стойност след 5 юни. Подкрепа е 78.36, което е 76.4% корекция на покачването от 77.65 на 1 юни до 80.63 на 25 юни. Съпротива е върха от 5 юли на 80.09.

Австралийският долар се покачи срещу зелените пари до 1.0397, най-високо ниво след 1 май, а подкрепа е бившата съпротива при върха от 5 юли на 1.0330.

Златото без посока на търговия

Златото се опитва да нараства днес след две поредни сесии на загуби, докато долара е слаб. Инвеститорите обаче не са убедени за посоката, имайки предвид несигурността относно стимулите на Фед и продължаващите опасения в Европа.

Доларът в момента е слаб, а силата му като цяло притиска златото, което е поскъпнало само с 1% от началото на годината. Жълтият метал е особено чувствителен към сигналите от Фед за монетарни облекчения, които повишават инфлационните очаквания.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке направи неангажиращи коментари през последните два дни пред Конгреса, което разочарова инвеститорите в злато, които се надяваха на по-бързи действия от централната банка в помощ на нестабилното икономическо възстановяване.

Засега металът е в рейндж от 1550 до 1600 долара за тройунция, а пазарите очакват следващата среща на Фед, за да видят какви са шансовете за трети рунд от количествени поощрения.

Забавяне на световната икономика, включително на ключовия потребител на злато Китай, вероятно ще намали покупките на злато от средните потребители. Спот цената днес е 1578 долара за тройунция.

Икономическият растеж в САЩ се забави през юни и началото на юли, а наемането на нови служители нарасна със слаби темпове. Последните данни обаче показаха, че новото жилищно строителство се е повишило през юни с най-бърза скорост за последните три години. Като цяло обаче инвеститорите продължават да са обезпокоени за световния растеж. За първи път те са готови дори да плащат на германското правителство, за да притежават неговите двегодишни сигурни облигации.

Вносът на злато в Индия спадна наполовина през тримесечието до юни, а в следващите три месеца може да намалее с още една трета заради високите цени, идващи от слабостта на рупията и вносното мито от 4%.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички