Еврото колебливо заради ситуацията около ЕЦБ и Гърция


Еврото колебливо заради ситуацията около ЕЦБ и Гърция
Снимка: Thinkstock

1062

Еврото удари днес ново двегодишно дъно в началото на по-късата работна седмица заради празниците. По този начин единната валута продължи слабостта си срещу долара, която според някои дилъри вероятно ще се запази и през новата година.

Спекулациите са големи, че Европейската централна банка ще бъде принудена да разшири програмата си от покупки на активи, в това число правителствени облигации, в началото на 2015. В същото това време Федералния резерв ще се подготвя за обратното и ще повишава лихвите.

Евро/долар се обезцени с 11% тази година и се търгува на 1.2240, а по-рано падна до 1.2220, което е най-ниско ниво след август 2012. Кросът евро/йена е на 146.27 и доста под шест годишния връх от началото на месеца на 149.79.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ Люк Коен заяви в интервю в събота, че банката може да започне да купува правителствени облигации, за да се пребори с лошото доверие сред инвеститорите и ниската инфлация в еврозоната. Неговите коментари идват на фона на тези на вицепрезидента Витор Констанцио, който потвърди, че в началото на 2015 ЕЦБ ще оцени ефективността на предприетите досега мерки. Констанцио е на мнение, че ЕЦБ трябва да действа ако инфлацията остане ниска, за да запази доверието на пазарите и да използва канали, които не е пробвала досега.

Ако този сценарий се развие по време на заседанието на ЕЦБ на 22 януари, той ще даде повод за нова слабост на евро/долар. Единната валута е притисната и от несигурността в Гърция, която може да изпита по-ранни избори ако парламента не успее да избере президент с мнозинство от 3/4. Министър-председателя Антонис Самарас, чиято партия изостава в социологическите проучвания от настроената против помощите Сириза, не успя да спечели очакваните гласове при първия вот миналата седмица, което не говори добре за следващите гласувания планирани за 23 и 29 декември.

Долар/йена е на 119.55 и се опитва да приближи седем и половина годишния връх на 121.86, както и да се отдалечи от дъното от миналата седмица на 115.56.

Австралийският долар е на 0.8162 след спад миналата седмица до четири и половина годишно дъно на 0.8107.

Мудният старт тази седмица е в ярък контраст с резките движения при рисковите активи миналата седмица, които бяха разпалени отчасти от валутната криза в Русия и постоянния спад на цената на петрола. Успокояващите думи от Федералния резерв в сряда, че поне на следващите няколко заседания няма да повишава лихвите, възстановиха част от спокойствието на пазарите.

Дилърите, мнозина от които вече затвориха счетоводните си книги за тази година, са на мнение, че тънките пазарни условия могат да доведат до по-силни движения през следващите няколко седмици.

Златото се опитва отново да премине над бариерата от 1200 долара за тройунция

Златото се повиши днес благодарение на интерес от купувачите в Азия, но въпреки това не е компенсирало загубите от миналата седмица, които дойдоха при силата на долара и акциите, които намалиха привлекателността на метала. Печалбите трудно се задържат заради очакванията за по-високи лихви в САЩ и силното представяне на долара. Спот цената днес е 1197 долара за тройунция при спад с 2% през миналата седмица.

Федералният резерв, който приключи последното за годината заседание в сряда, сигнализира че е на път да повишава лихвите през следващата година, но допълни, че ще бъде търпелив, което оказва подкрепа на златото. По-високите лихви са добри за долара и вредят на неносещите лихви активи като златото, което беше силно при голямата ликвидност на централната банка и ниските лихви в годините след финансовата криза през 2008.

Търговията през тази и следващата седмица вероятно ще бъде слаба, тъй като мнозина инвеститорите вече са в отпуска за коледните и новогодишните празници. Въпреки това през тази седмица има важни данни от САЩ, които могат да повлияят на цената. По-силна икономика принуждава Фед по-рано да повиши лихвите.

Последните данни за най-големия в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust показаха, че в петък активите му са нараснали с 0.41% до 724.55 тона.

Други цифри разкриха, че хедж фондовете и паричните мениджъри са намалили нетните дълги позиции във фючърси и опции на златото и среброто в седмицата до 16 декември, която се отличаваше с нестабилна търговия и волатилност при долара и петрола.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички