Еврото мина в защита заради страховете около Гърция


Еврото мина в защита заради страховете около Гърция
Снимка: Thinkstock

1735

Еврото се превърна в заложник на гръцката криза във вторник, докато доларът остана стабилен след солидните данни за жилищния сектор в САЩ, които повишиха очакванията за скорошно увеличение на лихвения процент.

Еврото се разменяше за 1.1258 долара, отдалечавайки се леко от върха за сесията на 1.1330. Макар през последните дни двойката да остана в познатия рейндж между 1.11 и 1.14, търговци споделиха, че според тях това е по- скоро затишие пред буря, отколкото знак за стабилност.

Атина не показа признаци, че ще отстъпи в напрегнатите преговори с европейските кредитори, които бяха обвинени от министър- председателят Алексис Ципрас, че се опитват да „унижат” Гърция с още съкращения.

Неговите коментари предполагат, че той няма намерение да направи обратен завой в последната минута и да приеме строгите икономии, които са необходими за отключването на замразените помощи.

Тъй като инвеститорите потърсиха убежище от евентуалната нестабилност в еврозоната, британският паунд се превърна в обект на покупки, тъй като бе възприет като безопасен актив.

Паундът поскъпна до 2- седмичен връх спрямо еврото на 0.7195, като запази стабилни позиции и спрямо долара, нараствайки до 4- седмичен връх на 1.5639.

Доларът остана стабилен спрямо повечето основни валути, тъй като инвеститорите изчакваха края на заседанието на Фед, за да преценят дали увеличението на лихвения процент ще настъпи скоро.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, достигна 94.96, отдалечавайки се от дъното си за сесията на 94.557.

Спрямо йената, доларът се разменяше без промяна за 123.44 йени, като подкрепа се очаква около дъното за миналата седмица на 122.46.

Търговците обаче не са склонни да купуват агресивно долара, тъй като миналата седмица председателят на ЯЦБ, Харухико Курода, изненада пазарите с изявлението, че е малко вероятно йената да отслабне допълнително.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички