Еврото напредна след добрите новини за Гърция


Еврото напредна след добрите новини за Гърция
Снимка:

335

Веднага след новината, че Гърция е получила втория заем, еврото се покачи с 0,8%, достигайки стойност от 1,3295 спрямо американския долар.

Минути преди новината, единната валута се търгуваше в нивата около 1.3180/90 долара. Еврото се покачи още и спрямо японската йена – към 106 йени за едно евро, спрямо австралийския и новозеландския долар, спрямо които европейската валута е свръхпродадена.

След повече от 12 часа преговори финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха споразумение да предоставят заем на Гърция, в размер на 130 милиарда евро. Така страната успя да избегне фалита.

Постигнато бе споразумение с частните кредитори на Атина, дългът на страната да бъде редуциран с 53,5%, което е с 3,5% повече спрямо предишната договорка. В резултат на това дългът на страната към 2020 г. трябва да се редуцира до 120.5% от Брутния вътрешен продукт.

Договореното ниво е малко над поисканите по-рано 120% от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Според анализа на международните кредитори това ще запълни липсата на 5,5 милиарда евро за намаляване на сегашното ниво на дълга от 129% от Брутния вътрешен продукт.

Участниците в обсъжданията са постигнали съгласие по други елементи от плана, включително по-строго външно наблюдение на гръцките финанси и създаване на механизъм, който да гарантира, че плащанията по дълга са приоритет.

Сделката беше постигната след обсъждането на въпросния “строго поверителен” доклад за устойчивостта на дълга, който обаче изтече в медиите. Според доклада дори при най-оптимистичния сценарий и осъществяването на всички структурни реформи, Гърция може да изпадне в толкова дълбока рецесия, че да не може да излезе от икономическата дупка дори след прилагането на тригодишна спасителна програма на стойност 170 млрд. евро.

По-рано през деня италианският премиер Марио Монти прикани европейските лидери да действат максимално бързо и да намерят решение за "опасното огнище" в Гърция. Премиерът съобщи още, че група европейски страни, включително Италия, но без Франция и Германия, са изпратили до Брюксел писмо с настояване за конкретни мерки за европейски икономически растеж.

Петролът нарасна до 10-месечен връх

Петролът нарасна до 10-месечен връх, след като от Иран бе съобщено, че ще спре експорта на суровината, а инвеститорите залагат на това, че търсенето ще нарасне, след като европейските лидери най-после отпуснаха финансова помощ за Гърция.

Априлските фючърси добавиха 2.1% към стойността си, като така се повишават за четвърти пореден ден, което е най-дълъг период от декември насам. Така априлските фючърси на лекия суров петрол се повишиха до $105.80, което е най-високо ниво от 5-ти май насам.

Сортът Брент от своя страна се повиши до 121 долара за барел. Джей Пи Морган Чейз банк повиши с 6 долара прогнозата за петрола марка "Брент" за декември 2012 г., до 118 долара за барел.

Към тази сутрин цената на лекия петрол се котира в нивата около 105 долара за барел, а сортът Брент се разменя за 120 долара за барел.

Златото продължава да се търгува в тесни граници, с умерени ръстове през последните няколко дни. По време на вчерашната търговия ценният метал се търгуваше в диапазона 1728 – 1737 долара за унция. Към тази сутрин се забелязва възходящ импулс в цената на суровината, след като бе постигнато споразумение за отпускането на нов транш за Гърция.

Ръстът на еврото успя да повлече и златото след себе си. Така жълтият метал в ранните часове на тази сутрин се търгува в нивата 1740/42 долара за унция, което е ръст от 0.4% за деня и най-висока стойност за последните две седмици.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички