Еврото напредна срещу долара


Еврото напредна срещу долара
Снимка:

342

Еврото се търгува на близо 3-седмичен връх срещу долара, след като продажбиге на дълг в еврозоната привлякоха добро търсене, а силните резултати на „Епъл” доведоха до търсене на акции.

Основното събитие днес е крайният резултат от заседанието на Федералния резерв.

Евро/долар се разменя за 1.3196 тази сутрин, близо до 3-седмичен връх. Непосредствена съпротива е 1.3225.

Инвеститорите бяха облекчени при успешния край на аукционите, които намалиха разходите по холандския, испанския и италианския дълг във вторник, само ден след като правителството в Холандия падна заради кризата относно бюджетните съкращения.

Стоп ордери при растеж на еврото са разположени над 1.3230, където приблизително се намира и 61.8% корекция на спада от 1.3386 до 1.2995.

Дали тези нива ще бъдат тествани, в голяма степен зависи от Фед. Очакванията са централната банка да повтори намеренията си за задържане на ниските лихви до 2014 година. Преди изявлението тази вечер търговията най-вероятно ще остане ограничена.

Предпазливото подобрение на рисковите активи помогна на долара да се покачи срещу йената от вчерашното дъно на 80.86 до 81.45 тази сутрин. Зелените пари получават подкрепа и от покупките на японски вносители, тъй като японските корпорации се подготвят за серия от празници в началото на следващия месец, които са познати под общото наименование „Златната седмица”.

Играчите на пазара се позиционират и преди заседанието на Японската централна банка в петък, когато се очаква да се увеличат покупките на активи с до 10 трилиона йени (около 123 милиарда долара). При такива едни действия ще се разшири матуритета на правителствените облигации, които са на прицел с около 3 години. Това е и причината чужденците да купуват долари вчера при дъната в долар/йена. Те, заедно с японските вносители, оказват натиск върху растежа на йената.

Доларът обаче ще среща трудности за нови подвизи срещу йената, освен ако ЯЦБ не изненада пазарите. Най-малкото ще има реакция на покупки на йени при излизането на решението на ЯЦБ. Разбира се, не трябва да се забравя, че преди това и Фед има заседание, което може да промени нещата. Така най-вероятно играчите ще заемат позиции след днешното заседание на Фед и преди петъчното на ЯЦБ.

Рисковите валути като австралийския и новозеландския долар задържаха печалбите си при азиатската търговия, тъй като борсовите индекси в Азия бяха подкрепени от резултатие на „Епъл”, които надминаха прогнозите на Уолстрийт.

Австралийският долар е почти без промяна на 1.0310 срещу щатската валута, след като се отдалечи от 2-седмичното дъно на 1.0247, което удари вчера след данните за слаба инфлация, които бетонираха очакванията за намаление на австралийските лихви през май. Съпротива е 200-часовата пълзяща средна при 1.0349, а след това поредица от интрадневни върхове между 1.0385 и 1.0415. Това подсказва, че каквито и да е печалби ще бъдат трудно осъществими.

Новозеландският долар се разменя за 0.8115 срещу зелените пари. Тук налице е слабо теглене на печалби след покачването от днешното дъно на 0.8098.

Всички погледи са насочени към Фед

Златото се търгува около 1641 долара за тройунция, подкрепено от силата на акциите, но инвеститорите остават в очакване на сигнали за нови монетарни облекчения в САЩ след приключващото днес редовно заседание на Фед.

Предният рунд от покупки на активи от Фед отслаби долара и подкрепи американските и световните борсови индекси. Очакванията са днес централната банка да повтори намерението си да запази американските лихви на почти нулеви нива през следващите 2 години. Това би навредило на статута на златото като убежище, предлагащо сигурност.

Жълтият метал удари върха за 2012 година в края на февруари при 1790 долара, след като по това време ФЕД съобщаваше, че ще запази лихвите ниски най-малко до края на 2014 година.

Днес златото почти не е променило стойността си след връх вчера на 1648 долара, който дойде при растежа на индексите „Дау Джоунс” и „Стандард енд Пуърс”. Покачването им се дължеше на силни корпоративни резултати и позитивни прогнози.

Засега съпротива на покачването е 1650/55 долара за тройунция и много вероятно е цената да направи визита на нивата към 1625 долара. Фед ще направи изявление за политиката си и икономиката около 19:30 часа, след което ще последва пресконференция на председателя Бен Бернанке, който вероятно ще бъде засипан с въпроси за шансовете за нови монетарни стимули.

Въпреки идващата понякога подкрепа от борсовите индекси, по-добрите икономически перспективи пред САЩ и намаляващи рискове около европейския дълг намаляват и интереса към златото.

В Холандия, най-голямата опозиционна партия отказа във вторник, след падането на правителството, да подкрепи сериозните съкращения, които са необходими, за да се постигнат бюджетните цели на ЕС. Това задълбочи кризата в страната, която е изправена пред големи несигурности докато не бъдат проведени избори.

Докато лихвите са ниски суровините са добре подкрепени, но еврозоната се сблъсква с много проблеми. Това прави спекулантите по-предпазливи и не толкова агресивни. Те следят акциите и донякъде облигациите.

Налице са известни покупки от Индия, но повечето търгуващи очакват по-скоро спад и избягват да влизат в позиции.

Аржентина е увеличила златните си резерви през септември 2011 година след падането на цената от рекордните върхове. Това са първите покупки на страната от 6 години насам. Новината дойде от МВФ и представители на правителството.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички