Eврото напредва


Eврото напредва
Снимка:

374

Еврото продължи да напредва и достигна днес едноседмичен връх срещу долара, тъй като някои от продавачите намалиха огромните си залози срещу единната валута преди конференцията на финансистите от Г-7.

Въпреки че пазарите остават скептични за някакъв основен напредък, заради липсата на консенсус в Европа относно начина на спасяване на испанските банки, налице е предпазливост в случай, че срещата доведе до някакво споразумение между финансистите, имайки предвид и рекордните залози срещу еврото.

Все пак ще отнеме дълго време разрешаването на европейската дългова криза и дори и да има някакво споразумение това няма да спре дилърите да възобновят разпродажбите на евро на нивата около 1.2550.

Евро/долар достигна 1.2543, което е най-висока стойност за последната седмица, продължавайки растежа от 2-годишното дъно на 1.2288, което беше достигнато в петък.

На дневна графика Ичимоку индикатора показва, че еврото значително е нараснало над Тенкан линията, което се случва за първи път през последния месец, и ако затвори над това ниво, което днес преминава на 1.2456, може да се очаква допълнително възстановяване на валутата. Непосредствена съпротива е 1.2545, което е 76.4% корекция на спада от миналата седмица, а друга съпротива е 1.2570, където пък се намира 23.6% корекция на по-дългия спад от върха през февруари на 1.3486. Ако срещата на Г-7 не доведе до нищо разпродажбите на евро ще се подновят.

Кросът евро/йена също напредна и стигна 98.22, отдалечавайки се от 11-годишното дъно на 95.59.

Днес финансовите министри от Г-7 ще проведат извънредни разговори за дълговата криза в еврозоната, което е знак за повишено световно внимание към проблемите на 17-членния европейски валутен блок. Новината за срещата беше достатъчна, за да провокира ново теглене на печалби от намиращия се в крайно къси евро позиции пазар. Данни на американските финансови служби показаха в предните дни, че късите евро позиции са достигнали през миналата седмица рекордни нива.

Франция и Европейската комисия също сигнализираха подкрепата си в понеделник за амбициозен план, при който директно се използва Европейския постоянен спасителен фонд за спасяването на проблемни банки.

Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната и най-голям платец в Европейския пакт за стабилност, засега се противопоставя на употребата на фондовете без държавите да са приели политически унизителните строги програми налагани от международните кредитори.

Тъй като каквито и да е споразумения за спасяване на испанските банки ще отнемат известно време, някои от играчите виждат шанс за по-бързи действия от ЕЦБ, които да подкрепят растежа. Например намаляване на лихвите на утрешното заседание или масивна инжекция на ликвидни средства.

Интересът е още по-голям, тъй като Г-7 ще дискутира днес преди заседанието на ЕЦБ утре, а това може да доведе до известен натиск за централната банка да предприеме някакви действия. Някои коментатори спекулират, че председателят на ЕЦБ Марио Драги може да предприеме предварителни действия, които да изненадат пазарите, точно както направи миналата година, когато пое най-високия пост в банката.

Австралийският долар се котира на 0.9755 срещу американския си съименник, което е в съответствие с покриването на къси позиции в еврото и рисковите активи, като остава над 8-месечното дъно от петък на 0.9581. Долар/йена почти не претърпя промяна и е на 78.30 при три и половина месечно дъно в петък на 77.65.

Златото също напредна при новината за извънредна конференция на Г-7

Златото се покачи преди конференцията на Г-7, на която ще се обсъдят мерки за овладяване на дълговата криза в еврозоната, която заплашва да повлече световната икономика в рецесия.

Еврото нарасна, докато се съкращаваха залозите срещу него в случай, че финансистите решат да предприемат някакви решителни мерки в борбата с кризата, която вече навлезе в третата си година.

Жълтият метал поскъпна с повече от 3% през миналата седмица, когато наруши тренда на търговия в синхрон с по-рисковите активи, но поевтиня вчера, когато спада на американските борсови индекси провокира осребряване на позиции в метала, с което се покриваха загуби на другите пазари.

Настроението на пазара е малко по-оптимистично след пробива в петък над 1600 долара за тройунция, тъй като инвеститорите може отново да харесат златото, като средство предлагащо сигурност след излезлите слаби данни за пазара на труда в САЩ.

Златото намери солидна подкрепа при 1530 долара и в момента вече може да се опита да тества 1680, и дори нивата от 1700 долара. Спот цената сутринта беше 1619 долара за тройунция.

Имайки предвид заобикалящата макросреда, очакванията за златото са позитивни. Как то ще реагира на ключовите събития през месеца, като гръцките избори и заседанието на Фед, ще бъде определящо за поведението му и дали ще възвърне позицията си на инструмент предлагащ сигурност.

Цените на американските и германските облигации паднаха в понеделник, тъй като инвеститорите прибираха печалби след спада на доходността им в петък до рекордно ниски стойности, което се дължеше на слабите данни от САЩ, провокирали вълни от покупки на ниско рискови активи.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички