Еврото нараства


Еврото нараства
Снимка:

350

Еврото се отдалечаваше от 17-месечното дъно срещу долара по време на азиатската сесия, след като „Стандард енд Пуърс” удари още веднъж еврозоната, този път като намали кредитния рейтинг на Европейския спасителен фонд.

Реакцията на пазарите след промяната от „Стандард енд Пуърс”, която идва след масивното понижение на рейтинги на европейски държави от агенцията в петък, беше вяла, тъй като беше очаквана. От „Стандард енд Пуърс” пък заявиха, че решението е било неизбежно след намалението на рейтингите на Франция и Австрия, две от гарантиращите фонда държави.

Търговията вчера беше слаба заради затворените американски пазари. Еврото в 5 часа сутринта се разменяше за 1.2730 срещу долара. Кросът евро/йена се търгуваше на 97.70, което е опасно близо до 11-годишното дъно на 97. Анализатор от „Би Ен Париба” сподели, че късите позиции евро/йена ще са любимите на банката през 2012 година като нейните очаквания са в края на първото тримесечие котировките да са около 95.

На пазарите има слухове за опционна бариера на 1.26, както и за стоп поръчки около това ниво. Пробив под него би довел до прицел на дъното от август 2010 година при 1.2588, а след това и на 1.25, където преминава трендлиния свързваща дъната от юли 2001 година, началото на 2002 и юни 2010 година.

Долар/йена остава почти без промяна на 76.75 и все така в месечния си рейндж от 76.60-77.20.

Австралийският долар се представя забележително добре през последните дни дори и след свалянето на рейтингите на държавите от еврозоната. Днес сутринта той се разменяше за 1.0370 срещу зелените пари.

Пазарите следят внимателно и разговорите между Гърция и кредиторите й от частния сектор относно сделката за размяна на дълг, която се провали миналата седмица, но се очаква подновяване на дискусията в сряда. Търсещата свежи пари Атина се нуждае от сделката в рамките на дни, за да избегне фалита, когато в края на март изтича падежът на облигации на стойност 14.5 милиарда евро. Според „Стандард енд Пуърс” Гърция скоро ще обяви фалит без да се ангажира с прогноза на сегашните преговори по сделката.

Златото и петролът се повишават

Спот цената на златото нарасна след намалението от „Стандард енд Пуърс” на кредитния рейтинг на Европейския спасителен фонд. То дойде след подобно понижение на рейтинга на 9 европейски държави в петък. Последното намаление ще окаже натиск върху Гърция да намери изход при преговорите с частните си кредитори по размяната на дълг, за да избегне фалита.

Въпреки понижението на рейтинги финансирането на правителствен дълг не пострада в понеделник. Франция пусна краткосрочни облигации, а доходността по тях намаля незначително, докато от Австрия заявиха, че понижения рейтинг не променя плановете й за емитиране на дълг.

Фючърсите на петрола нараснаха в понеделник заради нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Иран, тъй като ислямската държава предупреди съседите си в Персийския залив да не компенсират каквото и да е намаление в иранския износ, дължащо се на ембарго. Саудитска Арабия, която е най-големия износител в света, съобщи в понеделник, че може да увеличи продукцията си ако САЩ окаже натиск върху различни държави да намалят вноса от Иран.

Фючърсите на сорта „Брент” нараснаха със 76 цента и затвориха на 111.20 долара за барел след достигнат през деня интрадневен връх от 111.67 долара за барел. Американският лек суров петрол спечели 99 цента и завърши на 99.69 долара за барел, а търговията беше крайно слаба заради националния празник в САЩ.

Министърът на петрола в Саудитска Арабия заяви пред Си Ен Ен, че Саудитска Арабия, единственият член на ОПЕК със значително неизползвани капацитети, може да увеличи производството с 2 милиона барела на ден почти веднага и допълни, че иска стабилизиране на цената около 100 долара за барел.

В същото време докато фокусът беше върху Европа се оказа, че азиатските купувачи ще бъдат първите, които ще се подадат на американския натиск и ще избягват иранския суров петрол. Това обаче е рисковано развитие, тъй като Азия е най-зависимият от петрол регион в света, защото привлича 16 милиона барела на ден.

Опасенията за редовността на доставките от два от африканските производителя, Нигерия и Судан, също оказа подкрепа на цената. Синдикатите в Нигерия спряха стачните действия след съобщението на президента Гудлък Джонатан, че цената на литър петрол се намалява до 97 наира (около 0.60 долара). Това отчасти компенсира последиците от намалените държавни субсидии върху горивата.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички