Еврото остана близо до 4-месечното си дъно спрямо долара


Еврото остана близо до 4-месечното си дъно спрямо долара
Снимка:

380

Еврото се задържа в близост до 4-месечното си дъно спрямо долара във вторник, след като смесените послания на водещите европейски длъжностни лица поддържат страховете живи, че решението в Кипър за данък върху банковите депозити ще създаде прецедент и за останалите проблемни икономики в еврозоната.

Притесненията за банките в по-големите засегнати от дълговата криза страни от еврозоната като Испания и Италия нарасна, след като холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, който оглавява еврогрупата, заяви в понеделник, че спасителната програма, договорена за Кипър, представлява нов шаблон за решаване на финансовите проблеми и на други страни от еврозоната, които може да се наложи да преструктурират банковите си сектори по подобие на Кипър. По-късно, след своето недостатъчно обмислено изказване, Дейселблум се опита да се коригира, заявявайки, че Кипър е конкретен случай със специфични предизвикателства и проблеми. В опитите си да успокоят инвеститорите Европейската централна банка, френският президент Франсоа Оланд и испанският премиер Марио Рахой се изказаха, че Кипър е уникална ситуация и няма да се повтори.

Но от Европейската комисия заявиха, че би било възможно да се приложи нов вид закон за неосигурените големи влогове в еврозоната за закърпване на бюджетните дефицити в закъсалите евроикономики.

Последно за деня еврото се търгуваше за 1,2858 долара, което бе близо до четиримесечното му дъно от 1,2828 долара, достигнато по-рано през деня.

Инвеститорите очакват развръзката в Кипър, където е планирано отваряне на банките в четвъртък, но дори след отварянето банките ще бъдат под наблюдение от страна на капиталовите контроли, за да се предотврати масовото теглене на депозити.

Според пазарни анализатори можем да видим тест на нивото от 1,25 долара, ако икономическите условия и по-специално банковият сектор в Европа продължат да се влошават.

В Италия лидери на дясноцентристката партия на Силвио Берлускони заявиха във вторник, че имат широки различия с лявоцентристката партия и най-вероятно страната ще бъде изправена пред нови избори следващия месец.

По-добрите от очакваните данни за цените на жилищата в САЩ и новите поръчки за дълготрайни промишлени стоки също подчертаха различията между стабилизиращата се икономиката на Съединените щати и мрачните перспективи за икономиките от еврозоната.

Доларът поскъпна спрямо йената във вторник, след като управителят на Японската централна банка Харухико Курода засили очакванията за агресивна парична политика през следващата седмица на срещата за определяне на политиката на японската банка.

Последно за деня доларът се търгуваше за  94,50 йени, което бе покачване от 0,3 % за деня. Спрямо йената еврото се повиши с 0,4% до 121,48 йени, отскачайки от едномесечното си дъно от 120,08 йени, достигнато в понеделник, тъй като японската валута бе под широк натиск.

Анализатори предупредиха, че очакванията на пазарните участници за драстични мерки по време на срещата на Японската централна банка на 3-4 април може да не се потвърдят и йената може да повиши стойността си.

В подкрепа на йената са и притесненията около еврозоната, тъй като японската валута има тенденция да се покачва във времена на несигурност на пазара поради факта, че инвеститорите се освобождават от по-рискови инвестиции, финансирани от евтини заеми в японската валутна единица.

Златото поевтиня за трета поредна сесия

Цената на златото падна за трета поредна сесия във вторник поради относителното спокойствие на финансовите пазари, след сключването на кипърската сделка и по-добрите от очакваните данни за цените на жилищата в САЩ и новите поръчки за дълготрайни промишлени стоки.

Ценният метал бе подложен на натиск, след като данните от САЩ показаха, че цените на еднофамилните жилищата са нараснали през януари с най-бърз темп за последните шест години, а поръчките на стоки за дълготрайна употреба също са се повишили през февруари.

Спот цената на златото в края на деня бе 1600 долара за тройунция, което бе спад от 4 долара за деня. По време на сесията цената на златото достигна дъно от 1594,43 долара за тройунция.

Обемът на търговия бе около 65% над среднодневния оборот за последните шест месеца, като това се дължи на повишената пазарна волатилност породена от притесненията около еврозоната.

Въпреки спада на цената на златото през последните дни ценният метал е на път да завърши месеца с покачване от 1%, което ще е първото му месечно покачване от октомври досега. Продължаващите парични стимули от страна на Федералния резерв на САЩ и дълговата криза в Европа засилват ролята на златото на сигурно убежище.

Консултантската фирма CPM Grouр публикува във вторник прогнозите си за цената на златото до края на годината, като прогнозите остават мечи. Причина за тези прогнози са подобряването на икономическите перспективи на САЩ и възможен край на програмата за купуване на облигации от страна на Федералния резерв.

В последните месеци основна подкрепа на златото бяха новините, че Русия и някои от централните банки на развиващите се икономики увеличават резервите си в злато, подчертавайки апетита на централните банки за злато.

Американският суров петрол се повиши за трета поредна сесия във вторник, след като положителните икономически данни от САЩ надделяха над страховете свързани с дълговата криза в Кипър.

Цената на американския суров петрол в края на деня бе 96,64 долара за барел, което бе покачване за деня от 1,54 долара за барел. Добрите икономически данни от САЩ и влошеното икономическо положение в еврозоната доведоха до намаляване на разликата в цената между "Брента" и  американският петрол до 10 долара за барел, като това е най-малката разлика за последните осем месеца.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички