Еврото остава под натиск


Еврото остава под натиск
Снимка:

423

EUR/USD затвори на 1,2915, в края на петъчната търговия, след като лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос не успя да сформира правителство, което удължава политическата криза в Гърция и увеличава вероятността от нови избори през юни.

Крайно лявата гръцка партия СИРИЗА отказа да се присъедини към правителство на националното единство с претекст, че няма да бъде партньор и съучастник в подобно престъпление срещу гръцкият народ.

Резултатите от проучвания на общественото мнение показват, че ако се стигне до нови избори, СИРИЗА, която в момента е втората най-голяма партия, вероятно ще изпревари “Нова демокрация” и ще стане първа. Това означава, че вероятността Гърция да напусне еврозоната става все по-голяма.

Късите позиции в EUR/USD са нараснали през изминалата седмица до рекордната стойност от 143 хил. контракта, спрямо 107 хил. контракта, седмица по-рано. По време на азиатската сесия тази нощ, единната валута отново бе подложена на натиск, понижавайки се до най-ниската си стойност от 23 януари насам, към 1.2879 спрямо американския долар.

Допълнителен натиск върху еврото оказват и нарастващите проблеми на испанската банкова система.

Испанските банки имат проблемни експозиции във финансови инструменти на стойност около 175 млрд. евро, повечето от които свързани с влошаващият се пазар на недвижими имоти и растящия брой на необслужвани кредити. Размерът на банковите заеми достига 170 % от БВП на Испания.

Бомбата на капиталовите пазари, в края на седмицата, хвърли най-голямата американска банка JP Morgan Chase като обяви загуба за последните 6 седмици в размер на 2 млрд. долара. С оглед голямата волатилност на финансовите пазари се очаква допълнителна загуба от 1 млрд. долара за второто тримесечие на 2012 г.

Акциите на JP Morgan се сринаха с 7% към 38.05$ за акция. Това доведе до спад на акциите на другите големи американски банки, като тези на Bank of America паднаха с близо 3% към 7.48 долара на акция, на Goldman Sachs с 2.5% към 103.65 и на Citigroup с близо 4% към 29.45 долара на акция.

Наред с проблемите на Европа и Америка, през изминалата седмица се нареди и Азия. Китайският износ се оказа в стагнация през месец април, докато индустриалното производство нарасна с най-бавния си темп от 2009 г. С оглед на външните рискове, които се задават пред китайската икономика, Китай взе решение да понижи изискването за капиталовите резерви на банките в страната за 3 път през последните 5 месеца, за да влее свежи пари в финансовата система, след като последните икономически данни разкриха ново забавяне на растежа. Така от 18 май съотношението на капиталовите резерви ще бъде понижено с 50 базисни пункта.

За днес съществени икономически данни не се очакват, но дори и да имаше такива те едва ли биха успели да изместят фокуса на пазарите върху Гърция, Испания и въобще стагнацията, която се задава в глобален мащаб.

Ръстът на долара оказа натиск върху суровините

Фючърсите на американския лек суров петрол загубиха 8% от стойността си през изминалата седмица като се понижиха до 96 долара за барел. Всеобщото поскъпване на американския долар и свиването на китайската икономика оказаха влияние върху търсенето на черното злато.

Спадът в производствените цени в САЩ през април също оказаха негативно влияние върху суровината. Разходите за енергийни продукти са се понижили, довеждайки показателят до най-ниското му ниво на годишна база за последните две години и половина. Цените на едро на енергийните продукти са се понижили с 1.4% на месечна база, неутрализирайки нарастващите цени на хранителните продукти, автомобилите и тези за битова химия.

Тази сутрин американският петрол се котира на нива от 95.50/70 долара за барел, а сортът Брент се разменя на цена от 111.70/90 долара за барел.

Златото също се понижи силно през изминалата седмица, губейки цели 60 долара от стойността си. В края на петъчната търговия ценният метал се разменяше на цена от 1579/80 долара за унция.

Златото през последните няколко месеца се движи в тясна корелация с рисковите активи и вече не се отъждествява с ролята му на финансово убежище. Една от причините е, че инвеститори и спекуланти бяха принудени да продават златото, за да покриват загубите си на други пазари. Друга причина е поскъпването на американския долар, което почти винаги води до спад на ценния метал.

Тази сутрин златото се разменя в нивата 1580/81 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички