Еврото остава под натиск


Еврото остава под натиск
Снимка:

452

Еврото падна под 1.22 спрямо американският долар, за първи път от две години насам, по време на вчерашната търговия, докато йената беше с много силни позиции, след като Bank of Japan се въздържа от разширяване на нейната програма за закупуване на активи.

Това се случи след неочакваното понижение на основния лихвен процент от Bank of Korea и от протокола от срещата на Комитета по операциите на откритите пазари (FOMC) на Федералния резерв, който не успя да подкрепи със сигурност очакванията за допълнителни количествени облекчения в САЩ.

Еврото отчете понижение и спрямо японската йена, достигайки до 96,41. Анализаторите на Дойче банк предупредиха преди седмица за риск от подобна обезценка, след като ЕЦБ свали депозитната лихва на 0,00 %, а централната банка на Япония я запази на 0,1 %. За този спад на единната валута влияние оказа и бягството от рискови активи, като цяло, в резултат на засилващите се опасения за сериозно забавяне на глобалният икономически растеж. В резултат на това понижение отчетоха и високодоходните валути като австралийския и новозеландски долар.

Инвеститорите пренебрегнаха дори и положителните данни от индустриалният сектор на Еврозоната. Индустриалното производство в 17-те държави, използващи еврото, неочаквано се покачи през май с 0.6% на месечна база, след като нарасна търсенето за редица стоки, а германското производство беше най-силно от юли миналата година, показаха данните на статистическата агенция на Европейския съюз – Евростат. Въпреки това, спадът от 2.4% на годишна база беше най-голям от декември 2009 г., което подчерта текущата уязвимост на сектора и на икономиката като цяло, на фона на задълбочаващата се дългова криза.

По-късно през деня, от другата страна на океана, двете най-големи икономики САЩ и Канада също отчетоха положителни икономически данни. Седмичните заявки за безработица в САЩ спаднаха до 350 хил., което е най-ниско ниво от март 2008 г. при очаквано ниво от 372 хил. Молбите за помощи, които са показател за съкращенията, са се понижили за трета поредна седмица, с което дават надежди, че пазарът на труда би могъл да се съвземе след рязкото забавяне през последните месеци. Общият тренд на показателя, който се възприема като по-изчистена информация за пазара на труда, се е понижил с 9 750 до 376 500, което е най-ниското му ниво от края на май.

Цените на нови жилища в Канада са се повишили през май, надскачайки очакванията на пазара, при благоприятни пазарни условя в по-големия район на Торонто и Калгари, обяви днес статистическата служба на страната. Цените за нови канадски жилища са се покачили с 0.3% на месечна база, в сравнение с покачване от 0.2% през април. На годишна база цените на новите домове са скочили с 2.4%.

По време на азиатската сесия тази нощ стана ясно, че нарастването на брутния вътрешен продукт на Китай е паднало до 7,6% през второто тримесечие на годината от 8,1% през първото, което е най-ниското равнище за повече от 3 години насам. Продажбите на дребно и индустриалното производство също отчетоха спад, оправдавайки прогнозите на анализатори, че страна е изправена пред „твърдо приземяване“, след икономическият бум през последните няколко години. Освен това Китай се влияе изключително много и от състоянието на Еврозоната, който е основен търговски партньор на страната.

Петролът се стабилизира около 85 долара за барел

От началото на седмицата американският лек суров петрол се търгува в тесни граници от 83.50 до 86.50 долара за барел. Включително и вчера, черното злато не намери  посока, като в началото на деня бе подложено на натиск към 84 долара, но в последствие се върна обратно нагоре и затвори дневната сесия на нива от 85.50 долара за барел. В ранните часове на тази сутрин суровината се търгува без особени изменения, на цена от около 86 долара за барел.

От Международната агенция по енергията (МАЕ), заявиха вчера, че не очакват траен спад на цените на петрола през 2012 г. В месечния си доклад агенцията предвижда увеличение на търсенето през 2013 г. въпреки забавянето на икономическия растеж. Според експертите от МАЕ търсенето ще бъде 89,9 млн. барела дневно, което е съвсем лек спад от 15 000 барела в сравнение с последната й прогноза за 90,9 млн. барела на ден през 2013 година. Въпреки това търсенето през следващата година ще остана доста по тенденциите от преди кризата, уточняват от агенцията.

Златото отчете минимален спад по време на вчерашната търговия с около 4 долара за унция. По време на европейска сесия ценният метал се понижи до 1553/54 долара, но през американската сесия, след положителните данни от пазара на труда в САЩ и умереният ръст на американските индекси, ценният метал започна да се покачва. Търговията по време на азиатската сесия тази нощ остана спокойна, като в ранните часове на деня златото се търгува на цена от 1570/71 долара за унция.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80029
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.15144
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички