Еврото остава в защита с приближаването на срещата на ЕЦБ


Еврото остава в защита с приближаването на срещата на ЕЦБ
Снимка: Getty Images / Guliver

1090

Еврото остава близо до 11-годишното дъно, докато инвеститорите се подготвят ЕЦБ да предприеме по-смели мерки в борбата с дефлацията и да съживи икономиката в еврозоната. Единната валута е на 1.1558 срещу долара, не далеч от дъното на 1.1459, което удари в петък. Евро/йена е на 135.39, близо до тримесечното дъно на 134.70.

Въпросът дали ЕЦБ ще стартира програма по изкупуване на държавни облигации по време на заседанието си на 22 януари вече не подлежи на съмнение. Това което не е ясно е как точно ще стане и дали плана ще бъде надежден и достатъчен.

Еврото е на четири месечно дъно срещу австралийския долар и на рекордно ниски стойности срещу новозеландския долар. Срещу канадския долар е близо до 16-месечното дъно от петък на 1.3749.

Натискът върху еврото се засили миналата седмица, когато Швейцарската национална банка шокира пазарите като изостави три годишното валутно ограничение, което ефективно премахна подкрепа за еврото. Швейцария купуваше евро, за да задържи франка над нивата от 1.20, решение което беше прието през септември 2011. Резкият обрат в политиката на банката породи спекулации, че е била принудена да направи така заради очертаващите се смели мерки на ЕЦБ. Швейцарският франк се изстреля на валутните пазари, въпреки че след това се стабилизира около паритета срещу еврото.

Очакванията за действия от ЕЦБ допълнително нараснаха след съобщения в медиите, че председателя на ЕЦБ Марио Драги се е срещнал миналата седмица с германския канцлер Ангела Меркел да уточнят количествените поощрения срещу които упорито се противопоставя Бундесбанк. Какъвто и да е резултата, дилърите са убедени, че в края на седмицата ще има голяма волатилност, която допълнително ще се изостри от изборите в Гърция. Там крайно лявата партия Сириза има убедителна преднина в социологическите проучвания, а тя има намерение да сложи край на ограничителните мерки и търси предоговаряне на дълга с европейските си партньори, въпреки че уверява, че иска да остане в еврозоната.

Предпазливостта на пазарите преди тези събития и след шока от Швейцария миналата седмица кара много инвеститори да избягват рисковете. Това дава подкрепа на йената, която свали долара днес на 117.10. Щетите нанесени от резките движения на швейцарския франк могат да отнемат няколко месеца. Засега обаче, при затворени днес пазари в САЩ по случай официален празник и при липсата на важни икономически новини, валутните пазари днес най-вероятно ще бъдат относително спокойни. Във вторник ще излезе нова оценка за БВП през четвъртото тримесечие в Китай. Мнозина играчи следят и за изказвания на председателя на Японската централна банка Харухико Курода в началото на двудневното редовно заседание на централната банка във вторник. Сривът на цената на петрола прави почти невъзможно постигането на целта на ЯЦБ за инфлация от 2% във фискалната година започваща през април.

Парични потоци и търсене на сигурност водят до растеж на златото

Златото е близо до четири месечния връх, докато несигурността на световните пазари кара инвеститорите да търсят сигурността на метала. Пазарната буря след неочакваното решение на Швейцария да се откаже от ограничението върху франка през миналата седмица доведе до голямо търсене на златото, което се счита за алтернативна инвестиция на рисковите активи.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust скочиха в петък с 1.92% до 730.89 тона, което е най-голямо дневно процентно увеличение след май 2010 година.

Спот цената е 1276 долара, а в петък удари четири месечен връх от 1281.50 долара за тройунция. Металът поскъпна с почти 5% през изминалата седмица, която се оказа най-добрата след август 2013.

Ликвидността днес е слаба, тъй като пазарите в САЩ са затворени заради официален празник. Волатилността обаче вероятно ще се усили през седмицата при наличието на много важни новини. Най-очакваната от всички е на 22 януари заседанието на монетарната политика на ЕЦБ. Инвеститорите вярват, че от нея ще последва мащабна програма за покупки на държавни облигации.

Техническите индикатори са положителни за златото. Очакванията са да тества съпротивата при 1286 долара като шансовете за пробив са добри и позволяват покачване към 1300 долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички