Еврото отново напредва


Еврото отново напредва
Снимка:

397

Еврото нарасна днес, подкрепено от надеждите за реструктуриране на гръцкия дълг, което би помогнало на страната да избегне фалит.

Доларът от своя страна продължи да пада срещу йената и удари тримесечно дъно, оставайки под натиск след изявленията на Федералния резерв през миналата седмица, че ще остави лихвите близо до нулевите нива поне до края на 2014 година.

Единната валута получи подкрепа от изказване на гръцкия премиер Лукас Пападемос, че преговорите са в доста напреднала фаза и целта е крайното споразумение да бъде готово преди края на тази седмица.

Евро/долар напредна с 0.3% до 1.3186 в 8 часа сутринта, връщайки се към 6-седмичния връх от 1.3225 ударен през миналата седмица. Ключов момент за търговията е дали еврото ще успее да преодолее съпротивата при 1.3244. При успех би последвало още по-голямо закриване на къси позиции.

Покачването на континенталните борсови индекси оказа натиск върху предлагащия сигурност долар и подкрепи еврото. В допълнение налице са разпродажби на долари при ребалансирането на портфейлите свързано с края на месеца. Това (продажбите на долари в края на месеца) вероятно ще е и основната тема на днешната търговия, тъй като разрешаването на гръцките проблеми ще продължи и след днешния ден. Негативен фактор за еврото е скорошната разпродажба на португалски облигации, която доведе до покачване на доходността по книжата.

Долар/йена падна до тримесечно дъно от 76.19 и по този начин се отдалечи много от върха от миналата седмица на 78.28. Зелените пари падат заради съкращаването на дълги доларови позиции. Двойката вече се намира заплашително близо до рекордното дъно за всички времена от 75.31, което беше достигнато в края на октомври и което доведе до масирани интервенции от японските власти. В момента дилърите въобще не се притесняват от такива развития и ще станат предпазливи едва ако долара падне под 75 йени. В близък план паричните потоци в края на месеца ще работят срещу долара. На първо време подкрепа за зелените пари е 76, където има ордери за покупки, но подкрепата не е сериозна, тъй като стоп поръчките на тези ордери са разположени около 75.80.

Златото се засилва за ново поскъпване

Златото незначително нарасна днес благодарение на възвръщането на част от загубите и при еврото. Жълтият метал обаче се е устремил към най-голямо месечно покачване след август, защото продължаващите опасения за растежа в САЩ провокираха покупки сред инвеститорите.

Миналата седмица златото поскъпна с 5%, което беше четвърта поредна седмица на повишение и дойде след изказването на Фед, че ще задържи лихвите на нулеви нива поне до края на 2014 година. Това постави долара под натиск и подобри значително перспективите пред метала. Подкрепата от Фед осигурява достатъчно фундаментални аргументи в полза на златото.

Днес сутринта в 8 часа златото отчиташе растеж за деня от 7 долара и се търгуваше на нива от 1735 долара за тройунция след дъно вчера от 1716 долара за тройунция. Мнозина на пазарите очакват тест на нивата от 1805 долара за тройунция през следващите дни.

Вчера топ представител на Фед заяви, че би предпочел банката да беше направила по-оптимистично изказване за американската икономика, а не описаната миналата седмица мрачна картина и прогнозите за ултра ниски лихви до края на 2014 година.

Златото, което достигна рекордни нива през септември от 1920.30 долара за тройунция, се е насочило към растеж този месец от 11%, най-висок след този от 12% през август 2011. Покачването на цените преди китайската нова година беше породено най-вече от китайски покупки. Това беше видно и от силния експорт на злато от Хонг Конг към Китай.

На физическия сектор липсваше активност, но бижутерите може и да се завърнат на пазара преди цените да нараснат по-значително. Разпродажбите вчера не бяха големи и клиентите общо взето изчакваха да видят до колко ще слезе цената и сега най-вероятно са готови за нови покупки.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички