Еврото пада заради очакванията за нови стимули на ЕЦБ


Еврото пада заради очакванията за нови стимули на ЕЦБ
Снимка: Thinkstock

2294

Eврото падна до седем месечно дъно заради очакванията, че ЕЦБ ще увеличи монетарните стимули следващия месец. Повечето големи банки са твърдо на мнение, че единната валута ще падне до паритет срещу долара през следващите месеци, докато Федералния резерв повишава лихвите, а ЕЦБ се движи в обратна посока.

Коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги в петък подсилиха очакванията, че ЕЦБ ще разкрие нови монетарни стимули на следващото си заседание на 3 декември, което поставя под натиск еврото. Драги заяви, че ЕЦБ е готова да действа бързо, за да подсили инфлацията в еврозоната. Той подчерта промените в програмата за покупки на активи на ЕЦБ и лихвите като възможни средства за спиране спада на инфлацията, която все повече се отдалечава от целите от 2%.

Евро/долар удари през нощта 1.06, което е най-ниско ниво след средата на април. Данни за спекулативните позиции показаха, че залозите остават срещу еврото, но размера им остава под пика за тази година, което предполага, че има пространство за ново увеличение на тези залози.

Еврото се търгува усилено и в кросовете и удари четири месечно дъно срещу австралийския долар на 1.4679. Евро/йена спадна и до 130.63, което е седем месечно дъно.

Доларът от своя страна нарасна този месец срещу еврото и йената след силен доклад за трудовата заетост в САЩ, който увеличи очакванията, че Фед ще повиши лихвите през декември. В събота, председателя на подразделението в Сан Франциско заяви, че аргументите са силни за повишение на лихвите следващия месец, докато икономическите данни от САЩ не разочароват. Долар/йена се покачи на 123.22. Миналата сряда двойката удари тримесечен връх от 123.77.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички