Еврото падна до 3-седмично дъно спрямо долара


Еврото падна до 3-седмично дъно спрямо долара
Снимка:

423

Еврото се понижи до 3-седмично дъно спрямо американския долар, на фона на все по-ясно изразеният контраст между Европа и САЩ, както и ролята на техните централни банки в икономиката.

ЕЦБ остави основната лихва без промяна на ниво от 1%, а президентът на банката Марио Драги вижда рискове за спад на икономиката.

На противоположният полюс е американската валута, която продължи да нараства спрямо основните си конкуренти на форекс пазара, след като ден по-рано стана ясно, че Федералният резерв се отказва от вливането на допълнителна ликвидност в икономиката.

Решението за запазване на лихвения процент на рекордно ниското ниво от 1% потвърждава прогнозата на всички анализатори, интервюирани от Dow Jones Newswires, които очакваха такъв подход от страна на ЕЦБ след безпрецедентните тригодишни операции по отпускане на заеми, които помогнаха за възстановяване на спокойствието на пазарите.

На дадената пресконференция Марио Драги заяви, че инфлацията ще остане над 2% през 2012 г., като рисковете за повишаването й се запазват. Той допълни, че ЕЦБ трябва да закотви инфлационните очаквания, за да подкрепи по този начин икономическия растеж.

Драги подчерта, че скоростта на възстановяване на икономиката е слаба и тя все още е обект на рискове, водещи до понижение. Шефът на ЕЦБ отбеляза, че нестандартните мерки на ЕЦБ, чрез които банка наля над 1 трлн. евро в европейската банкова система под формата а тригодишни заеми, са помогнали за стабилизиране на финансовата среда в еврозоната.

Въпреки това обаче икономическата конюнктура в еврозоната остава негативна, на фона на подобряващата се американска икономика, което се тълкува от пазарните участници като вероятност САЩ да започне покачване на основната лихва преди Европа.

EUR/USD се понижи по време на вчерашната търговия с около 1.5%, до 1.3130/40 долара за едно евро, което е най-големият спад от последните три дни. След като премина под 100 дневната пълзяща средна, което е мечи знак, анализатори очакват двойката да намери подкрепа към 1.3100, но ако заетостта в неселскостопанският сектор в САЩ отчете ново подбрение в петък (ръст на 200 000) е възможно еврото да падне дори под 1.30 долара.

Допълнителен натиск върху единната валута оказа ръстът във волатилноста на едномесечните опции на EUR/USD до 9.6%, спрямо 9.0 % за предходният ден. Наред с еврото понижение отбелязаха и водещите европейски индекси, като този спад бе последван и от американските, по-късно през деня. Една от причините за този натиск върху фондовите пазари беше ръстът в доходността по испанските държавни облигации, подхранвайки опасенията за нови дългови проблеми на полуострова.

Испания изтъргува общо 2,589 млрд. евро в облигации с матуритет януари 2015 г. и доходност 4,40% , с матуритет октомври 2016 г. и доходност 4,25%, както и такива с матуритет октомври 2020 г. с доходност 4,85%, спрямо заложената цел от 2,5-3,5 млрд. евро. Джим Райд, кредитен стратег в Deutsche Bank, смята, че икономическата ситуация в Испания трудно ще се подобри по естествен път.

„Ние все още смятаме, че отговорните органи са далеч от успеха в усилията си за постигане на напредък. Втората половина на 2012 г. може да се окаже много по-тежка за Европа, отколкото първата,“ каза Райд. Индексът на Испания- IBEX-35 спадна до най-ниско ниво от ноември.

Златото и петролът с втори пореден ден на спад

Златото се понижи до най-ниското си ниво от 9 януари насам, към 1609 долара за унция. Ценният метал загуби близо 30 долара за деня, като затвори към 1616/17 долара за унция. Всеобщото покачване на американския долар и спадът на индексите провокира тази нова вълна на разпродажби при златото. В ранните часове на тази сутрин жълтият метал се търгува на цена от 1622/23 долара за унция.

Фючърсите на американския лек суров петрол също се понижиха, отчитайки най-ниската си стойност от 16 февруари насам.

Черното злато загуби 2 долара от стойността си, като затвори на нива от 101.90 – 102.00 долара за барел. Тази сутрин майските фючърси на американският петрол се разменят на цена от 102.20/30 долара за барел, тези на сорта Брент – към 123.30/50 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички