Еврото падна след операциите на ЕЦБ


Еврото падна след операциите на ЕЦБ
Снимка:

410

Еврото и австралийският долар претърпяха сериозни загуби, докато инвеститорите теглеха печалби от скорошното рали на рисковите активи след дългоочакваната финансова инжекция на ЕЦБ към банките в еврозоната.

Американският долар се съвзе вчера, след като председателят на Фед не даде сигурен сигнал за нови покупки на облигации.

Въпреки всичко изказването на Бен Бернанке не промени мненията на пазарите, че той е готов за нови облекчения при какъвто и да е сигнал за слабост в икономиката. Това насочва вниманието към предстоящите данни за американската икономика, включително тези за производствения сектор по-късно днес. Слаб резултат на ISM индекса ще възобнови спекулациите, че Фед може да започне нова серия от облекчения.

При класическо отиграване „купи слуха, продай новината”, еврото се срина от близо 3-месечен връх след взетите от европейските банки 530 милиарда евро под формата на евтини 3-годишни заеми от ЕЦБ. Сумата приблизително съответства на предварителните очаквания. Единната валута получи втори удар, когато Бернанке не сигнализира явно за нови стимули, въпреки че даде предпазлива прогноза за американската икономика.

Непосредствена подкрепа за еврото е 1.3321, което е върхът от 9 февруари, а след това 1.3293, където минава 100-дневната пълзяща средна.

При всеобщата сила на долара последва покачване в долар/йена към 9-месечния връх. Търговията завърши при 81.10, което е липса на промяна за деня, но стойностите не са далеч от 9-месечния връх от миналата седмица на 81.66. Мнозина играчи очакват долара да пробие този връх, въпреки че напредъкът може да се забави заради рязкото покачване през последния месец с 6.5%.

Йената остава под натиск и заради инфлационните цели на ЯЦБ от миналия месец. В еврозоната и САЩ инфлацията остава над целите на централните банки, докато в Япония все още е налице дефлация. Това дава пространство на ЯЦБ за действия. При такава ситуация логиката диктува да се купуват долари ако долар/йена слезе под 80.

На пазарите се носят слухове, че чуждите инвеститори, в това число и азиатски такива, продават йените, които са купили миналата година като средство за защита срещу ставащото в Европа. Данни на министерството на финансите в Япония показаха, че чуждите инвеститори са били нетни продавачи на йената през миналата седмица, което сигнализира, че те все още не са готови да държат средствата си в йени.

Австралийският долар се покачи днес по време на азиатската търговия с 0.2% срещу американския си съименик до 1.0755, подкрепен от добрите данни за PMI индекса в Китай. Покачването обаче идва след спад вчера до 1.0715, когато по-рано беше достигнат 6-месечен връх от 1.0857.

Хванато на тясно при това масово ликвидиране на позиции, златото се срина с невероятните 5% при най-големия дневен спад за последните 3 години.

Златото бързо възвръща позиции след най-големия срив за последните 3 години

Спот цената на златото нарасна днес с повече от 1%, възстановявайки се от най-големия спад за последните 3 години, който претърпя вчера, след като председателят на Фед Бен Бернанке не даде сигнал за предстоящи монетарни облекчения.

Цената започна да се покачва бързо при отварянето на борсата за метали в Шанхай, тъй като инвеститорите се възползваха от дискаунта от 10 долара в спот цената спрямо цените в Шанхай.

Инвеститорите се надяваха, че Фед ще започне нов рунд от количествени облекчения, вкарвайки евтини пари на пазара и увеличавайки инфлацията срещу която златото е защита. Бернанке обаче не спомена за нови покупки на активи при предпазливото си изказване пред Конгреса, което доведе до спад на борсовите индекси и сила на долара.

Шансовете за количествени облекчения се понижиха, но Фед вероятно ще приеме други мерки за стимулиране на растежа. Ликвидността си остава движещата сила на финансовите пазари, тоест ситуацията не се е променила освен, че пазарите станаха по-волатилни.

Днес спот цената нарасна с 1.5% до 1723 долара за тройунция, но вчера претърпя срив от 5%, което не се беше случвало от ноември 2008 година. Въпреки това цената отчита растеж от 10% тази година и се е насочила към 120-то поредно годишно увеличение, тъй като лихвите остават ниски, а централните банки увеличават ликвидността.

Вчера европейските банки взеха 530 милиарда евро под формата на евтини 3-годишни заеми от ЕЦБ. Това доведе общата сума на тези заеми до над 1 трилион евро, които сега са инжектирани във финансовата система.

Техническите анализатори предполагат, че текущото покачване на златото ще срещне съпротива при 1726 долара за тройунция.

Дългосрочните перспективи пред жълтия метал остават непроменени въпреки въздържането на Бернанке да индикира за количествени облекчения. Така близо 100 доларовият спад на цената предостави чудесни възможности за покупки. Докато реалните лихви остават ниски златото ще бъде привлекателно. През януари Фед се ангажира да държи лихвите ниски поне до края на 2014 година.

Притежанията на злато в най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust се увеличиха с 0.7% до 1293.676 тона, което е най-високо ниво за последните два и половина месеца.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички