Еврото подкрепено от очакванията за намиране на компромис между Гърция и ЕС


Еврото подкрепено от очакванията за намиране на компромис между Гърция и ЕС
Снимка: Thinkstock

1280

Еврото остава стабилно днес, намирайки известна подкрепа, тъй като инвеститорите се надяват, че Гърция ще сближи достатъчно позициите си с европейските партньори и ще избегне хаотично излизане от валутния съюз. Евро/долар е на 1.1402 след дъното в понеделник на 1.1320. Въпреки, че Гърция отхвърли предложението да поиска шест месечно разширение на международната помощ, пазарите залагат, че споразумение ще бъде постигнато през следващите няколко седмици. Ако не бъде постигнат компромис ще последва не контролирано излизане на Гърция от еврозоната. Докато несигурната ситуация не бъде разрешена пазара ще остане напрегнат и това ще ограничава печалбите на еврото в близък план.

Кросът евро/йена е на 135.69 и доста над дъното от вчера на 133.96. Йената не реагира значително, когато ЯЦБ запази програмата си от монетарни стимули без промяна, каквито бяха и очакванията. Долар/йена е на 119.00. Вчера министъра на икономиката Акира Амари заяви, че нито прекомерна сила на йената, нито прекомерна нейна слабост е желана. Ако е налице огромна слабост на йената, това би довело до сериозно отклонение от японските фундаменти.

По-късно през деня вниманието ще бъде насочено към стенограмата на Федералния резерв от последното заседание. Дилърите ще следят за сигнали и дискусии около времето на повишението на лихвите. Доходността по американския дълг скочи през последните дни като тази за 30-годишните и 10-годишните облигации достигна седем седмичен връх при нарасналите очаквания, че Фед ще сигнализира за възможно скорошно повишение на лихвите.

Силен спад на златото

Златото се търгува близо до шест седмичното дъно, докато борсовите индекси се възстановяват при надеждите, че Гърция ще достигне до сделка с кредиторите си. В същото време липсата на основния купувач Китай тежи на метала. Спот цената е 1208 долара за тройунция. Вчера тя падна до 1203.30 долара, което е най-ниско ниво след 6 януари. Купувач №2 в света Китай ще празнува от днес една седмица официални празници по случай Лунната нова година и ще бъде затворен, което премахва ключова подкрепа за жълтия метал.

Цената на златото е под натиск в близък план от три фактора. Временното оттегляне на Китай от пазара, възможността за повишение на лихвите на Фед и техническата слабост. Дилърите очакват днес стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, за да разберат кога може да е повишението на лихвите. По-високи лихви биха дали сила на долара и да навредят на не носещото лихви злато.

Златото получава известна подкрепа от покупки търсещи сигурност заради несигурността относно бъдещето на Гърция в еврозоната. Надеждите обаче, че в крайна сметка ще се стигне до компромис между Гърция и международните кредитори възпира инвеститорите от по-голямо увеличение на експозициите им в златото.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички